Георги Господинов: Моят днешен будител е четящият човек

Публикацията е от фейсбук страницата на писателя Георги Господинов по повод днешния празник – Ден на народните будители:

Буден човек! Така викаше дядо ми едно време и в това имаше всичко – жив, умен, добросъвестен, който има очи да види, отворен за света, не като нас, дето само ядем хляба бадева. Будният човек сам е будител, без да знае, без да има претенцията за това. Будният буди! Бавно и невидимо, неусетно. (Усетят ли го, тежко му.) Затова бавно и невидимо, неусетно будете!

Моите будители. Най-напред тези, които ме научиха да чета и пиша – дядо ми, с един химически молив в полето на вестника, (езикът ми беше син като на таласъм), баба ми с историите, родителите ми и първите учители. Цялата българска литература, първата книга, която намерих вкъщи, Записки по българските въстания, опърпана, с липсващи първи страници. После Вазов и Яворов, двамата големи, които съчиняват сънищата и безсъниците на цял един народ. Вярвах, и продължавам да вярвам, че книгите и историите спасяват. Освен това създават вкус и съпротива срещу агресивното бездарие, а това днес е въпрос на оцеляване.

Затова моят днешен будител е четящият човек. Чувствителният човек. Човекът със сърце и ухо за другия и за неговата история. Това е мярата – тук и сега.

Честит празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *