Странните създания на Джим Хенсън се завръщат в книгата „Сянката на тъмния кристал“

„Сянката на тъмния кристал“ от Дж. М. Лий остава вярна на оригинала, разказвайки неговата предистория

Романът „Сянката на тъмния кристал“ излиза на пазара с логото на издателство „Кръг“ на 1 ноември. Това е първата книга от поредицата на писателя Дж. М. Лий, ситуирана във вълнуващия свят, който прочутият кукловод, режисьор и сценарист Джим Хенсън изгражда. Серията съчетава творческата визия на Хенсън с фантастичните модерни илюстрации на Брайън Фрауд и Кори Годби. Преводът на романа е дело на Борислав Стефанов.

През 80-те години известният кукловод, познат като бащата на мъпетите, започва да изследва по-мрачни теми, създавайки реалистични фантастики като израз на нарастващия си интерес към смъртта. Така се ражда филмът „Тъмният кристал“ (1982) – фентъзи приказка, режисирана съвместно с Франк Оз, и изградена с помощта на илюстратора Брайън Фрауд. Според Оз намерението на Хенсън е било да се върне към атмосферата на оригиналните приказки на Братя Грим, защото е нездравословно децата никога да не се страхуват. Филмът се превръща в класика в жанра не само заради вълнуващия свят, който изгражда, но и заради необичайните специални ефекти и прецизност в детайлите.

Именно в този мрачен свят ситуира героите си Дж. М. Лий, когато през 2016 г. издава предисторията на „Тъмният кристал“ – „Сянката на тъмния кристал“. В нея той съхранява достоверно духа на оригинала на Джим Хенсън.

Действието в романа се развива преди събитията в култовата куклена класика от 80-те години. Историята се фокусира върху пътешествието на Ная – дъщеря на модрата на клана Гизнен, която тръгва да търси изчезналия си близнак Гърджин, обвинен в измяна от скексиските властелини. Мисията на Ная я сблъсква с редица предизвикателства – заблуди, изненадващи срещи, неподозирани опасности. Фантастичните създания, на които попада, са обхванати от злокобен бяс. Причина за това е коварна болест, извираща от самото Сърце на Тра – живителната сила, свързваща всички земи и кланове. Ная открива и че скексисите, чиято роля е да го защитават, не са онези, за които се представят.

Авторът на „Сянката на тъмния кристал“ Дж. М. Лий е илюстратор с опит в лингвистиката и киното. Увлечен в приключенските истории, пише в различни жанрове. Илюстрациите и визията на книгата са дело на Брайън Фрауд, работил заедно с Джим Хенсън като дизайнер по филмите „Тъмният кристал“ и „Лабиринтът“ (1986), и Кори Годби.

Темата в книгата се преплита с тази от сериала на Netflix от 2019 г. – The Dark Crystal: Age of Resistance, който надгражда света на Хенсън и носи на създателите си статуетка от телевизионните награди „Еми“.

Книгата е част от тетралогия и следващият том, който можете да очаквате на български от „Кръг“, е „Песента на тъмния кристал“.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *