Амели Нотомб спечели награда „Рьонодо“ 2021 с „Първа кръв“. Четем романа догодина

„Най-зашеметяващият ѝ роман“, „Нотомб в най-добрата си форма“, „Майсторска проза“ – това е само малка част от възторжените отзиви за романа Premier Sang („Първа кръв“) на Амели Нотомб, който ѝ донесе престижната френска награда „Рьонодо“.

Със своята неизтощима фантазия и провокативен стил Амели Нотомб е абонирана за успеха още от 1992 г., когато излиза дебютният ѝ роман „Хигиена на убиеца“. През 1999 г. й е присъдена Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“, екранизиран под режисурата на Ален Корно. „Речи против Катилина” от 1995 г. печели награда „Жан Жионо”, награда на телевизионния канал „Пари Прьомиер”, награда на Френско-европейските литературни асоциации и награда „Ролан дьо Жювнел”. Овладяла до съвършенство иронията и автоиронията, с истории като „Попитай сърцето“ и „Петрония“ Амели Нотомб се спуска до най-дълбоките пластове на човешката природа.

Една от последните ѝ творби, романът „Жажда“, ѝ осигури номинация за „Гонкур“, първо място в класациите за бестселъри на Франция и над 150 000 продадени екземпляра само през последното четиримесечие на 2019 година.

Вече са договорени издания на „Първа кръв“ на арабски, чешки, китайски, японски, полски, португалски, румънски, скандинавски, сръбски език и иврит. През 2022 г. книгата ще излезе и на български език с логото на „Колибри“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *