Татяна Цъбуляк представя лично романа си „Стъклената градина“ пред българската публика

Издателство Колибри кани читателите на среща с възхитителната Татяна Цъбуляк, авторката на стилистичния шедьовър „Стъклената градина“.

Тя ще се състои на 16 ноември, вторник, от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото“, НДК. Ще присъства преводачката на романа проф. д-р Василка Алексова. В ролята на модератор влиза Лора Ненковска.

Събитието във фейсбук:  https://www.facebook.com/events/118437590530287

Действието на романа се развива в митичен мултиетнически квартал в Кишинев, чийто живот е белязан от съперничеството между две култури и два езика – руския и румънския. Сюжетът се разгръща на фона на  политическите събития в Молдова около рухването на комунистическия режим. Нашия остров – така наричат своя квартал обитателите му, питайки се след какво корабокрушение са попаднали там вкупом. Молдовци, украинци, евреи, руснаци. Военни в оставка. „Свестни“ и самотни жени. И Ласточка, уплашено дете, изтръгнато от ада на един интернат, което като птиците си строи гнездо от мръсотия и огризки… 

„Стъклената градина“  е покъртителен разказ за самотата и чувството за принадлежност, за треската на неразцъфналата женственост, за формирането на собствена идентичност, за една възрастова метаморфоза, разкъсана от трагично майчинство. Финото напрежение се наслагва както от темите, така и от изразните средства, от елиптичното и страстно писане на Татяна Цъбуляк, което не спира да настоява за отговор на въпроса колко струва един човек. Всички казват, че най-скъп е човешкият живот, но колко  струва животът всъщност? В настоящата ситуация този въпрос отеква със страшна сила… 

Татяна Цъбуляк е родена през 1978 г. в Кишинев, Република Молдова. Завършила е журналистика в Държавния университет на Молдова. Била е репортер, редактор и водещ на новините в телевизия PRO TV (Кишинев). Живее в Париж, където работи в областта на аудиовизуалните медии. Литературният й дебют е сборникът „Модерни басни“. За романа „Лятото, в което мама имаше зелени очи“ (2017) е отличена с престижни литературни награди в Република Молдова. 

За романа си „Стъклената градина“, преведен на български от Василка Алексова, получава Европейската награда за литература (2019).

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *