Иван Звездев представя „Вкусът на България“ в луксозно издание със 100 рецепти

В юбилейната книга с твърди корици популярният български кулинар е подбрал 100 от най-обичаните родни рецепти

Иван Звездев е един от най-популярните и обичани родни кулинари. Телевизионните му предавания и книги са послужили като въведение в готварството на цяло едно поколение, а днес усмихнатият водещ ни радва от най-популярния български кулинарен канал в YouTube – „Кухнята на Звездев”.

20 години след завръщането на Звездев от Аржентина в България и старта на кариерата му на малкия екран в книжарниците се появява луксозното юбилейно издание „Вкусът на България“, което събира 100 традиционни и придошли рецепти, издържали изпитанието на времето и настанили се трайно на трапезата на българина.

В настоящото издание са включени емблематични ястия от различни краища на България, които не са известни в цялата страна и такива, които идват извън българското землище, но са част от националната ни кухня – като дрипави першоре.

Ще откриете класически гозби като кавърма, козунак и боб по манастирски. Други включени ястия са навлезли съвсем наскоро, но вече са неразделна част от ежедневното ни меню – например спагетите с кайма. 

Нещото, което ги обединява, е вкусът, който идва от подправките, както и усещането за завръщане у дома.  

Това са рецепти, които предлагат бързо, лесно и вкусно решение на дилемата „Какво да сготвя тази вечер?“. Издание, което е подходящо както за начинаещи в кухнята, така и за майстор-готвач.

В своята юбилейна книга Иван Звездев успява да създаде ярък кулинарен портрет на България – автентичен и запомнящ се.  „Вкусът на България“, който познаваме от деца и който искаме да съхраним за следващите поколения.

Из „Вкусът на България“ от Иван Звездев

Вкусът на България

СЛЪНЧЕВА БАКЛАВА 

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час

8 ПОРЦИИ 

ПРОДУКТИ

400 г точени кори

400 г орехи

1/2 ч.л. канела

400 г захар

400 мл вода

125 г масло

1 пакетче ванилова

захар – 8 г

(2 ванилии на прах)

Начин на приготвяне:

  1. Приготвя се сироп от вода и захар, които се смесват в тенджера и се загряват до стопяване на захарта. Тогава се слага ванилова захар и се разбърква. Сиропът се оставя да изстине.
  2. Ореховите ядки се мелят на едро. В купа се смесват с канела и се

разбъркват добре.

  1. Две точени кори се слагат една върху друга и се ръсят с 2 – 3 с.л. от ореховата плънка.
  2. Корите се навиват на руло. С остър нож рулото се реже на цилиндърчета с дебелина 3 см.
  3. Цилиндърчетата се редят в кръг в намазана с масло тава с размер 30 – 36 см с отрязаната част нагоре.
  4. Стопява се масло и се намазват добре всички парчета баклава.
  5. Тавата се слага в средата на предварително загрята до 180°С фурна за 10 минути, докато корите получат лек светъл цвят.
  6. Тогава температурата се намалява на 150°С и печенето продължава 20 – 25 минути.
  7. Веднага след изваждане баклавата се залива със студения сироп.

След 1 – 2 часа се поднася.

ТЕЛЕШКО СЪС ЗЕЛЕН ФАСУЛ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час

4 ПОРЦИИ 

ПРОДУКТИ

500 г телешки шол или плешка

1 кг зелен фасул – (800 г замразен)

1 глава кромид лук

200 г скълцани домати

1 пълна с.л. доматено пюре

5 с.л. олио

1 с.л. пшенично брашно

2 ч.л. червен пипер

2 ч.л сол

6 стръка копър

(1 ч.л. сушен)

1 ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

  1. Месото се нарязва на кубчета, осолява се с 1/2 ч.л. сол и се полива с 1 с.л. олио. Ако има време, се оставя да престои за една вечер, за да е по-крехко.
  2. В тенджера се налива олио и се загрява. Нарязва се на дребно лук и се слага да се пържи за 30 секунди. Добавя се месото и се пържи около 2 минути, без да се разбърква. Тогава се поръсва с червен пипер, разбърква се и се посолява. Наливат се 400 мл гореща вода.

Месото се задушва 45 – 60 минути на слаб огън или докато омекне напълно.

  1. Към омекналото месо се слагат доматите и доматено пюре за едно с почистен и нарязан на едро зелен фасул и се посолява.
  2. Варят се около 20 минути. Ако е нужно, се налива малко гореща вода, която трябва да е на нивото на продуктите.
  3. Накрая в купичка се смесва брашно с 4 – 5 с.л. студена вода и се сипва в ястието. Вари се 4 – 5 минути.
  4. Нарязва се на ситно копър и с него се поръсва готовото ястие.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *