5 книги, препоръчани от Мирослав Боршош

Публикацията е от фейсбук страницата на зам.-кмета на София Мирослав Боршош, който, по примера на Бил Гейтс, препоръча книгите, които са му направили най-голямо впечатление през годината

Моите чипирани книги за 2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣

Книги от София! 📚

Представям ви 5️⃣ от любимите си книги, подкрепени от културната ни програма! ✌️

Светли празници!🎄

Бъдете здрави и умни!

Ваксинирайте се! Четете!👨‍🎓👩‍⚕️

Из най-любопитните места на „Бохемска София“ в периода между Освобождението и края на Втората световна война ни повеждат познавачите Виктор Топалов, Наталия Бекярова, Никол Вълчева, Ани Пунчева, Станислав Колев. Срещат ни с ярки и колоритни личности, разказват ни малко известни случки и истории.

Книгата „Бохемска София: Истории от жълтите павета“ е на издателство „Ориндж Интернешънъл“ АД и е допълнена с документални кадри.

Един впечатляващ диалог между големия философ проф. Цочо Бояджиев и фотографа и учител Николай Трейман. Диалог, който както сам професорът казва, ни помага „да запазим усещането за реалност в това безумно време“. Философски размисли и прозрения за фотографското изкуство в един разговор, воден по месинджър в дните на изолация, поради пандемията. „Разговори за фотографското изкуство“ – първа книга от поредицата „Думи на фокус“ на „ФотоФабрика“.

Книга, която всеки, който обича и живее с българския театър от последните десет години, ще пожелае. Уникално по рода си луксозно, перфектно като качество и оформление издание – „Съвременен български театър“ – том 1 на фотографа Стефан Н. Щерев. Книга-изложба с портретите на любими актьори на 760 страници, кадри от 33 знакови театрални постановки, над 1000 фотографии. Книга, която съхранява онези уникални състояния на актьора на сцената, които обикновено са моментен дар само за зрителите в залата.

„Един ден в музея“ на издателство „Точица“ е пътеводител за деца и родители из софийски музеи. Издание, направено от екип невероятни професионалисти – Тодор Петев, Зорница Христова и Сияна Захариева, което може да се нареди сред най-добрите съвременни световни образователни ресурси. Книгата е забавна, пълна с любопитни факти, страхотно илюстрирана и може да се чете преди, по време на и след разходка из залите на музеите, както от деца, така и от родители и учители.

Още една книга, която всяка домашна библиотека е добре да притежава. „История на българското изобразително изкуство“ – епохален труд с текстове на големия изкуствовед Кирил Кръстев (1904–1991), включваща изследванията му в областта на изобразителното изкуство, които обхващат периода от Древността до края на ХХ век. Томът от 528 страници включва 800 репродукции и разкази за поне 100 художници.

Месеци наред съставителят Иво Милев преглежда целия архив на Кирил Кръстев и успява да сглоби цялостната картина на българското изобразително изкуство – такава, каквато я е виждал и отразявал в записките и материалите си изкуствоведът и каквато вероятно е мечтаел да издаде, но в крайна сметка е останала ненаписана като цялостно издание.

Благодаря на авторите и издателите, които ни срещат с тези прекрасни пет книги!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *