„Избрано“ от Йордан Йовков в ново луксозно издание

“Избрано” от Йордан Йовков е заглавието, с което Книгоиздателска къща “Труд” дава старт на новата 2022-а  година. Сборникът с избрани произведения излиза в луксозната поредица “Златна класика” и включва най-значимото от богатото творчество на писателя, който се е превърнал в символ на българската душа и българското село – Йордан Йовков.

Подбрани са разкази от най-ранното до късното му творчество – военни, битови, анималистични, от популярните и обичани цикли: „Вечери в Антимовския хан”, „Старопланински легенди”, „Песента на колелетата”, „Те победиха”, „Женско сърце”, „Ако можеха да говорят”. Подобаващо място в него заема и повестта „Земляци”. Героите на Йовков са хора, стремящи се към красота, добро и любов, разкъсвани са от съмнения и болка, но се уповават на здрав вътрешен коректив – връзката с бога.

Дълбокото познаване на трепетите на човешката душа – любовните вълнения, майчината и бащината любов и грижа, болката и страданието, породени от войната, привързаността към земята и родното, разбирането и обичта към животните, възприемани като същества с душа, повика за запазване на красотата и чистотата в отношенията между хората, в отношението към природата и родината, правят творчеството на Йовков разбираемо и за съвременния читател. Повечето от разказите му са познати на българите от ранна възраст, тъй като се изучават в училище, и са част от любимите произведения на няколко поколения.

Сборникът от 600 страници излиза в луксозна подвързия и продължава традицията на Книгоиздателска къща „Труд” да представя по подобаващ начин класическите произведения на български автори.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.