Какво ще четем от издателство „Лист“ през 2022: „Животът на Арсениев” от Иван Бунин, „Там, навън“ от Морис Сендак и нова книга от Джон Банвил

Първите книги, които издателство „Лист” подготвя за 2022 г., са класически руски произведения. Вече излезе сборникът с разкази на Андрей Платонов  „В зората на мъглявата младост” в превод на Иванка Васева.

В него са събрани малко познати у нас негови негови кратки прози. Някои от тях напомнят прочутия му роман „Чевенгур”, други са носталгични, но неизменно героите му са обикновени хора.

Предстои да излезе и „Животът на Арсениев” от Иван Бунин, едно от емблематичните произведения на нобеловия лауреат. „Лист” вече издаде неговия сборник с разкази „Слънчев удар”.

Романи на двама съвременни руски писател предстои да влязат за печат през следващия месец – „Отдел” от Алексей Салников и „Оправданието на Острова”, новата книга на Евгений Водолазкин. Ако първият се занимава с баналността на злото и какво сме готови да направим заради възможността да бъдем приети и част от общност, то вторият ни праща в особена антиутопия.

Неиздаваният у нас роман на Томас Ман „Избраникът” ще излезе в превод на Любомир Илиев. Тази книга Ман и Хесе са обсъждали в кореспонденцията си. В прозаичния текст на романа са вплетени стихове, преработки на мотиви от древногерманския епос Ман е поредният нобелов лауреат в каталога на издателството.

Нов роман и на вече превърналия се в класик ирландски писател Джон Банвил ще влезе в каталога на „Лист” през 2022 г. в превод на Иглика Василева.

Сред детските книги ще се настанят и още една на Морис Сендак, която се занимава със страстите при децата – „Там, навън” е последната от своеобразна трилогия заедно с вече излезлите „При дивите неща” и „В нощната кухня”.

В поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” под номер 27 ще бъде „Съвет към малките момчета” от Марк Твен – преводът е на Йордан Ефтимов, а илюстрациите ще създаде Капка Кънева. Тази книга е отговор на американския класик на вече влязлата в серията „Съвет към малките момичета”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *