КнигиОткъси

„Допаминов свят“ на д-р Анна Лембке: Книга за удоволствието и болката

„Допаминов свят“ на д-р Анна Лембке е най-новото заглавие на издателство „Изток-Запад“ в колекция „Катехон“.

Брилянтна… интригуваща, страшна, убедителна и интелигентно аргументирана, казва за книгата  Бет Мейси, автор на „Пристрастени“.

Тази книга е за удоволствието. Както и за болката. А най-голямо внимание отделя на връзката между тях и на това защо сега повече от всякога намирането на баланс е от основно значение. Живеем във времена на безпрецедентен достъп до крайно възнаграждаващи стимули с високо отделяне на допамин: наркотици, храни, новини, хазарт, пазаруване, игри, текстови съобщения, секстинг, фейсбук, инстаграм, ютюб, туитър… огромният им брой, разнообразие и потенциал са зашеметяващи. Смартфонът е съвременната медицинска инжекция, доставяща цифров допамин по 24 часа на ден, 7 дни седмично за вечно свързаното поколение. Вследствие на това всички ние сме податливи на компулсивна свръхконсумация.

В „Допаминов свят“ д-р Анна Лембке, психиатър и автор, изследва новите вълнуващи научни открития, които обясняват защо неумолимото търсене на удоволствие води до болка – и какво можем да направим по въпроса. Кондензирайки сложната невронаука в по-лесни за разбиране метафори, Лембке илюстрира, че за да постигнем удовлетворение и взаимосвързаност, трябва да поддържаме нивата на допамина под контрол. Богатият опит на авторката и житейските истории на пациентите ù правят книгата особено увлекателна. Техните приковаващи разкази за страдание и изкупление ни дават надежда, че можем да си върнем контрола върху консуматорските си навици и да преобразим живота си. Тайната е в поддържането на здравословен баланс между желанието и нуждата, а „Допаминов свят“ ще ви помогне да откриете разликата.

Анна Лембке е професор по психиатрия и медицина на зависимости в медицинския факултет на Университета в Станфорд и шеф на клиниката за двойна диагностика в Станфорд. Тя е носител на множество награди за изключителни изследвания в областта на психичните заболявания, за постижения в преподаването и за клинични иновации в лечението. Като практикуващ учен тя е публикувала над сто рецензирани статии, глави в книги и коментари в престижни издания като „Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“ и „Джърнъл ъф Америкън Медикъл Асосиейшън“. Тя е автор на книга за епидемията от лекарства, отпускани по лекарско предписание „Дилърът доктор: как лекарите са измамени, пациентите са закачени и защо е толкова трудно да се спре“. Тя е член на борда на няколко държавни и национални организации, насочени към пристрастяването, дава показания пред различни комисии в Камарата на представителите и Сената на Съединените щати, поддържа активен лекционен календар и има процъфтяваща клинична практика.

По-долу четете откъс от книгата:

Проблемът

Чувствам се добре, чувствам се добре, 

ще похарча всички пари на света, за да се чувствам добре.

Левън Хелм

Тази книга е за удоволствието. Както и за болката. А най-голямо внимание ще отделим на връзката между удоволствието и болката и на това как разбирането на тази връзка е от съществено значение за воденето на пълноценен живот.

Защо?

Защото сме трансформирали света от място на недостиг в място на огромно изобилие: наркотици, храна, новини, хазарт, пазарувания, игри, текстови съобщения, секстинг, фейсбук, инстаграм, ютюб, туитър… Огромният брой, разнообразие и потенциал на крайно възнаграждаващите стимули днес е зашеметяващ. Смартфонът е съвременната медицинска инжекция, доставяща цифров допамин по 24 часа на ден, 7 дни седмично за вечно свързаното поколение. Ако все още не сте открили кой е вашият любим наркотик, скоро ще го срещнете в следващия уебсайт, който посетите.

Учените разчитат на допамина като един вид универсална валута за измерване на потенциала за пристрастяване на всяко преживяване. Колкото повече допамин се отделя от системата за възнаграждения на мозъка, толкова по-пристрастяващо е преживяването.

В допълнение към откриването на допамина, едно от най-забележителните неврологични открития през миналия век, е, че мозъкът обработва удоволствието и болката на едно и също място. Освен това удоволствието и болката са противоположните страни на един баланс.

Всички сме преживели момент, в който жадуваме да изядем второ парче шоколад или някоя хубава книга, филм или видеоигра да продължи вечно. В този момент на жадуване мозъчният баланс между удоволствието и болката се накланя към страната на болката.

Тази книга има за цел да отключи невронауката на възнаг­раждението и по този начин да ни даде възможност да намерим по-добър, по-здравословен баланс между удоволствието и болката. Но невронауката не е достатъчна. Нуждаем се и от житейския опит на човешки същества. Кой може да ни научи как да преодолеем компулсивната свръхконсумация по-добре от тези, които са най-уязвими към нея: хората със зависимости.

Тази книга се основава на истинските истории на мои пациенти, които са станали жертви на пристрастяване и са намерили изход от него. Те ми дадоха разрешение да разкажа техните истории, така че вие да може да се възползвате от мъдростта им така, както го направих аз. Някои от тях може да ви се сторят шокиращи, но за мен те са просто екстремни версии на това, на което всички сме способни. Както пише философът и теолог Кент Дънингтън: „Хората с тежки зависимости са сред онези съвременни пророци, които ние пренебрегваме за наша сметка, тъй като те ни показват кои всъщност сме.“1

Независимо дали става въпрос за консумиране на захар, или пазаруване, воайорство или вейпинг, публикации в социални медии или в „Уошингтън Поуст“, всички ние се отдаваме на поведения, в които ни се иска да не бяхме или за които в известна степен съжаляваме. Тази книга предлага практически решения за това как да управляваме компулсивната си свръхконсумация в свят, в който консумацията се е превърнала във всепоглъщащия мотив на нашия живот.

По същество тайната на постигането на равновесие е в съчетаването на науката за желанието с мъдростта на възстановяването.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *