КнигиОткъси

Една важна книга: „Раздвоеният терапевт“

„Раздвоеният терапевт“ под редакцията на Род Туийди е най-новата книга в каталога на издателство „Изток-Запад“.

В тази изключително важна книга се изследват природата на „раздвоения мозък“ и приложението ѝ в съвременната психотерапия. Базирана на най-новите невронаучни изследвания, тя показва, че взаимоотношението между двете полукълба на мозъка е от фундаментално значение за нашето психично здраве, и изследва както практическите, така и теоретичните последици за терапията.

Разединението, дисоциацията и дисбалансът между двете полукълба лежат в основата на много от най-широко разпространените форми на психичен дистрес и нарушения. Те включват проблемите на зависимостите, аутизма, шизофренията, депресията, анорексията, граничните и личностовите разстройства и др. Ето защо съвременното разбиране на природата на раздвоения мозък е ключово за диагностицирането на тези нарушения и лекуването им.

Представяйки статии от някои от водещите автори в областта, „Раздвоеният терапевт“ показва, че интеграцията на полукълбата е в основата на самия терапевтичен процес. Именно разбирането на механизмите, които обуславят тази интеграция, ще спомогне за трансформирането на психотерапевтичната и психоаналитичната практика през XXI в. Книгата е задължително четиво за всеки практикуващ психотерапевт, който се интересува как архитектурата на мозъка влияе върху проблемите и предизвикателствата на клиента.

Чудесна и наистина важна книга, която разкрива липсващия ключ за разбирането на психопатологията и психотерапията, коментира Д-р Фил Молон, психоаналитик и автор  на „Психоаналитична енергийна психотерапия“.

По-долу четете откъс от книгата:

Автори

Бони Баденок, д-р, лицензиран брачен и семеен терапевт, супервайзър, преподавател и автор, който интегрира откритията на отношенческата невронаука в изкуството на терапията. Бони в момента преподава в Щатския университет в Портланд и изнася лекции по света за приложението на принципите на междуличностната невробиология както лично, така и професионално.

Сюзан П. Гант, д-р, Американски борд по професионална психология, сертифициран групов терапевт, психолог и асистент по психиатрия във висшето училище по медицина на университет „Емъри“, където координира тренингите по групова психотерапия. Тя е директор на Института за системно-центрирана терапия за обучение и научни изследвания. Гант наскоро получи наградата „Алонсо“ за отлични постижения в психодинамичната групова психотерапия от Фондацията по групова психотерапия за работата си с Пол Кокс в специалния брой на International Journal of Group Psychotherapy („Международно списание по групова психотерапия“) на тема „Невробиология и междуличностни системи: групи, двойки и отвъд тях“.

Барбара Даудс, д-р, член на Ирландската асоциация по консултиране и психотерапия и Ирландската асоциация по хуманистична и интегративна психотерапия. Получава образованието си в „Тринити Колидж“, Дъблин, и е университетски лектор и изследовател по молекулярна генетика до 2002 г. Сега работи като терапевт и супервайзър в района на Дъблин и води курсове и семинари за допълнителна професионална квалификация. 

Луис Козолино е американски клиничен психолог, професор по психология в университет „Пепърдайн“ и хоноруван професор по психиатрия в Университета на Калифорния в Лос Анджелес. Той е автор и съавтор на статии и глави в книги по теми от малтретирането на деца и шизофренията до език и познание. Има степени по философия от Щатския университет на Ню Йорк в Стоуни Брук, по теология от Харвардския университет и докторска степен по клинична психология от Университета на Калифорния в Лос Анджелес.

Иън Макгилкрист е бивш член на колежа „Ол Соулс“, Оксфорд, член на Кралската колегия на психиатрите, член на Кралското общество по изкуствата и бивш консултиращ психиатър и клиничен директор към болница „Бетлем Роял енд Модсли“, Лондон. Той е изследовател по невроизобразяване в болница „Джонс Хопкинс“, Балтимор, и е публикувал оригинални статии и изследвания в широк спектър от публикации по теми в литературата, философията, медицината и психиатрията.

Ръсел Миърс е почетен професор по психиатрия в Университета на Сидни. Има специализация по психиатрия в болница „Бетлем Роял енд Модсли“, Лондон, и си е сътрудничил с Робърт Хобсън в разработването на Разговорния модел на психотерапията. Основател е на университетската катедра по психиатрия към Университета на Мелбърн в болница „Остин“. Проф. Миърс е основавал програми за лечение на гранично личностово разстройство, които са преподавани в цяла Австралия.

Клара Мучи е психоаналитично ориентиран психотерапевт, практикуващ в Милано и Пескара, Италия. Тя е получила докторската си степен от университет „Емъри“, Атланта, и през 2005–2006 г. е стипендиант на Института за личностови разстройства, Ню Йорк. Автор е на няколко монографии върху Шекспир, психоанализата и литературната теория и преподава в колеж „Уестминстър“, Лондон, и колеж „Хънтър“, Ню Йорк.

Дарсия Нарваез, д-р, е професор по психология в университета на Нотр Дам, специализиращ в етично развитие и нравствено възпитание. Тя е член на Американската психологическа асоциация и Американската асоциация за педагогически изследвания и е бивш главен редактор на Journal of Moral Education („Списание по нравствено възпитание“). Изследванията на д-р Нарваез са посветени на типичното и атипичното за биологичния вид развитие от гледна точка на благополучието, нравствеността и устойчивата мъдрост.

Вадим С. Ротенберг, д.м., д-р, старши лектор в медицинското училище „Саклър“ по психиатрия към Университета на Тел Авив в Израел. Роден е в Русия и получава магистърска степен по медицина в Първи московски медицински институт. Д-р Ретенберг специализира клинична и експериментална психиатрия и неврология и е научен координатор на изследванията по психиатрия и психосоматична медицина в Москва.

Даниел Дж. Сийгъл е клиничен професор по психиатрия в Училището по медицина на Университета на Калифорния в Лос Анджелес и е основател и съдиректор на Изследователския център по осъзнаване също в Университета на Калифорния в Лос Анджелес. Награден с различни отличия педагог, той е изтъкнат член на Американската психиатрична асоциация и получател на няколко почетни членства. Д-р Сийгъл е и изпълнителен директор на Института по фокусирано внимание и медицински директор на Института по учене през целия живот, както и член на Консултативния съвет на „Блу Скул“ в Ню Йорк Сити, което е вградило в програмата си подхода на д-р Сийгъл към фокусираното внимание.

Алекзандър Уелч Сийгъл е завършил Университета на Калифорния в Бъркли. В момента е професионален музикант, работещ като изпълнител, композитор и продуцент. Можете да се свържете с него на www.AlexSiegel.com

Род Туийди, д-р, е автор на Th e God of the Left Hemisphere: Blake, Bolte Taylor and the Myth of Creation („Богът на лявото полукълбо: Блейк, Болт Тейлър и митът за сътворението“) (2013), изследване на произведенията на Уилям Блейк в светлината на съвременната невронаука, и редактор на Th e Political Self: Understanding the Social Context for Mental Illness („Политическият Аз: разбиране на социалния контекст на психичното разстройство“) (2017). Той е и активен поддръжник на „Ветерани за мир – Великобритания“ и на ръководената от потребители организация за психично здраве „Психичен боен клуб“.

Алан Н. Шор е член на преподавателския състав в Катедрата по психиатрия и поведенчески науки във висшето училище по медицина „Дейвид Гефън“ на Университета на Калифорния в Лос Анджелес. Неговата Теория за регулацията в развитийната невронаука и развитийната психоанализа се фокусира върху произхода, психопатогенезата и психотерапевтичното лечение на ранния формиращ се субективен имплицитен Аз. Неговите приноси са в множество дисциплини, включително развитийна невронаука, психиатрия, психоанализа, психология на развитието, теория за привързаността, изследвания на травмата, поведенческа биология, клинична психология и клинична социална работа.

Признателност

Главата от Алан Н. Шор „Дясното полукълбо е доминантно в психотерапията“ е публикувана първоначално в списание Psychotherapy („Психотерапия“) на Американската психологическа асоциация (септември 2014 г.) и е препечатана с любезното съгласие на издателя и автора. Главата „Социална и емоционална латералност“ на Луис Козолино е от Th e Neuroscience of Human Relationships: Attachment and the Developing Social Brain („Невронауката за човешките взаимоотношения: привързаността и развиващият се социален мозък“) (copyright © 2006, Луис Козолино). Използваната с разрешение на „У. У. Нортън енд Къмпани“ Ways of Attending: How our Divided Brain Constructs the World („Начини за обръщане на внимание: как нашият разделен мозък конструира света“) от Иън Макгилкрист е редактиран вариант на статия, която е публикувана за пръв път в „Сайънтифик енд Медикал Нетуърк Ривю“ (Scientifi c and Medical Network Review) и се възпроизвежда с любезното разрешение на автора и на организацията „Сайънтифик енд Медикал Нетуърк“ (www.scimednet.org). Изображението на „Рисуващите ръце“ на М. К. Ешер се възпроизвежда с разрешението на „М. К. Ешер Кампани“. Бих искал да благодаря на авторите в този том за тяхната огромна подкрепа, търпение и помощ в този проект, на отличния редакторски състав в „Раутлидж“ за тяхната помощ и грижовност и на Диего Макс за забележителната корица.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *