Една полезна книга: „Огнестрелни оръжия“ от Никола Даскалов

„Огнестрелни оръжия“ от Никола Даскалов е най-новото полезно заглавие на издателство „Изток-Запад“.

Книгата е посветена на ръчното огнестрелно оръжие и съдържа:

исторически преглед на възникването и развитието на  ръчното оръжие;

обзор на съвременните боеприпаси и практически сведения по балистика; 

съвременно ловно и спортно гладкоцевно оръжие и боеприпаси за него;

съвременно ловно и спортно нарезно оръжие;

комбинирани ловни оръжия; 

оръжие за самоотбрана:

   а) револвери;

   б) самозарядни пистолети;

грижи за оръжието.

Надяваме се книгата да е приятно и полезно четиво за многобройните притежатели и любители на оръжието, да им помогне да се ориентират в огромното разнообразие от конструкции и калибри и да имат по-добра обща оръжейна култура. А тя изисква и съзнанието, че с оръжието трябва да се отнасяме с висока отговорност, уважение към свързаните с него законови норми и неотклонно спазване на правилата за безопасност. И никога да не се забравя: притежаването и носенето на оръжие не е привилегия. Това е съзнателно поемане на отговорност!

Завършил история в СУ „Св. Климент Охридски“ с дипломна работа на тема „Въоръжението на българите през средновековието – VII–XIV век“. Автор на студия „Технологични и художествени особености на оръжейното производство в България през Възраждането“, БАН, Българско художествено наследство, том III, 1983 г.; „Огън в ръката“, Военно издателство, 1985 г.;  „Weaponry of the past“, София прес, 1989 г.; „Ръчното огнестрелно оръжие – илюстрирана история“, Военноиздателски комплекс „Св. Георги Победоносец“, 1992 г., и версия на английски език от Университетско издателство, 1995 г.; и „Да се научим да стреляме точно“, Труд, 2001 г. Почетен председател на Стрелкови клуб „Левски“.

По-долу четете откъс от книгата:

Съдържание

Към читателя 7

 1. Откриването на барута 11
 2. Първите огнестрелни оръжия 20
 3. Голямата епоха на кремъка 36
 4. Векът на изумителните промени 60
 5. От Драйзе до унитарния патрон
  и началото на съвременните оръжия 73
 6. Бездимният барут и основни принципи на балистиката 100
 7. По пътя към съвременното оръжие 112
 8. Ловно и спортно оръжие 149
 9. Подбор на калибър за ловна карабина 209
 10. Револвери и пистолети 213
 11. Какво искаме от личното оръжие 214
 12. Още малко за патроните и някои други неща 256

КЪМ ЧИТАТЕЛЯ

Триадата човек–оръжие–цивилизация се формира още с възникването на вида Homo Sapiens – мислещото човешко същество. Този факт, който в наши дни обикновено се пропуска, води до погрешна оценка на ролята и мястото на оръжието в човешкия бит. Много рядко някой си задава въпроса как е било възможно двуногото създание с твърде ограничени физически възможности – по-бавно и по-слабо от повечето месоядни – не само да оцелее, но и да се наложи като неоспорим господар на планетата. И ако този въпрос все пак възникне, всички се задоволяват с общия и универсален отговор: „О, това е толкова ясно – Човекът може да мисли, той има Ум.“ Това е вярно, но се нуждае от едно допълнение – благодарение на този изключителен дар той измислил и създал оръжието, без което би останал в жалкото положение на маймуните, които преживяват от събирането на диви плодове, личинки и бръмбари и за да оцелеят, трябва да се крият по високите клони на дърветата.

Развитието на организираните човешки общества също е в пряка зависимост от наличието и усъвършенстването на оръжието. Неговото наличие е било задължително условие за възможността да се поддържа редът в обществото и да се защитават постиженията му от чужди посегателства. Всичко това и още много друго, свързано с въоръжението, е било добре осъзнавано. Хората са гледали на оръжието като на нещо напълно нормално и са се отнасяли към него както към всички останали аксесоари на бита. И така продължава до ХХ в., с неговите ужасяващи две световни войни и безчовечните изстъпления на тоталитарните режими.

Реакцията на тези мрачни събития довежда до един парадоксален резултат. Плеяда от светли умове, потресени от насилията и жестокостите, които заливат света, допускат – вероятно несъзнателно – една странна логическа грешка. Вместо да търсят вината за развихрилото се зло в безотговорното или престъпно поведение на хората, те я прехвърлят върху едно от използваните от тези хора средства – оръжието. И пропускат, че в служба на злото са впрегнати всички постижения на цивилизацията. Без съвременната химия не биха били възможни газовите камери, без железниците и автомобилите не биха били възможни депортиранията на милиони хора в ГУЛАГ, без самолетите войните не биха били така унищожителни за мирното население, без телекомуникациите тоталитарните системи не биха били така устойчиви и т.н.

Но всичко това по странен начин бива пропуснато и за причина на всички злини по света бива обявено оръжието. То убива. И отново странен пропуск. Някак си не се забелязва, че автомобилите също убиват, и то често в по-голямо количество. Че всички машини, електричеството, водата, парата… също убиват. Когато са в неопитни, безгрижни или престъпни ръце. Всъщност убиват ръцете – т.е. хората. И нещо повече. Често оръжието – когато се намира в подходящи ръце – е решаващо средство за спасяването на „живот, здраве, имот и чест“.

Така или иначе оръжието съществува и ще продължи да съществува като част от нашето ежедневие, независимо от искрените или спекулативни призиви за неговата забрана или дори унищожаване. Все по-очевидно става, че в повечето случаи тези призиви са демагогия, използвана за прикриване на стремеж към ограничаване на гражданските права или за прикриване на управленческа немощ.

Оръжието е обективен факт, който трябва да се приема спокойно и разсъдъчно, както всички други. В неговото създаване и усъвършенстване са въплътени огромно количество талант, творческа енергия и труд. И вместо свенливо да затваряме очи подобно на възпитанички на пансион за благородни девици, когато стане въпрос за възпроизводството на човешкия род, нека да се запознаем с историята на възникването и развитието на оръжието, с постигнатите резултати и тенденциите на утрешния ден, с принципите, залегнали в различните конструкции, с възможностите на отделните оръжия и правилните начини за тяхното ползване и обслужване. Застъпвайки такива възгледи, тази книга – посветена на ръчното огнестрелно оръжие – ви предлага:

 • Исторически преглед на възникването и развитието на ръчното оръжие;
 • Обзор на съвременните боеприпаси и практически сведения по балистика; 
 • Съвременно ловно и спортно гладкоцевно оръжие и боеприпаси за него;
 • Съвременно ловно и спортно нарезно оръжие;
 • Комбинирани ловни оръжия; 
 • Оръжие за самоотбрана:

А) Револвери

Б) Самозарядни пистолети;

 • Грижи за оръжието.

Надяваме се, че книгата ще бъде приятно и полезно четиво за многобройните притежатели и любители на оръжието, ще им помогне да се ориентират в огромното разнообразие на конструкции и калибри и да повишат общата си оръжейна култура. А тя изисква и съзнанието, че с оръжието трябва да се отнасяме с висока отговорност, дълбоко уважение към свързаните с него законови норми и неотклонно спазване на правилата за безопасна манипулация. И никога да не забравяме:

Притежаването и носенето на оръжие не е ПРИВИЛЕГИЯ. Това е съзнателно поемане на ОТГОВОРНОСТ!

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *