„Костенурчето Жълтурчо“ се появява на книжния пазар 50 г. след създаването си

„Костенурчето Жълтурчо“ е втората книга, която младото издателство „Стрийт 68“ предлага на българския книжен пазар. Изданието идва при читателите 50 години след като авторът му Върбан Стоянов го създава. 

Увлекателните стихчета на сладкодумния Върбан Стоянов ни отвеждат в гората, където малкият Жълтурчо, нагизден с новата блузка, изплетена от баба Костенурка, тръгва наперено на първия си поход извън дома.  Но…

„Как става страшна тъмнината,
когато падне нощ в гората!
Заключват всички домовете.
Навън остават зверовете.“

Там го очакват срещи и премеждия с Меца и нейните малки, Кумчо Вълчо, Кума Лиса, Ежко и кой ли още не, от които, не без помощта на сърничката, той излиза някак пораснал и самоуверен. 

Освен за децата, книжката обещава да бъде забавна и за техните родители, заради оригиналната хрумка на художничката да се заиграе с буквите в текста, с които изобразява ту мечешка лапа, вместо „м“, ту мравка, вместо „в“, ту Ежко, ту страховити очи на нощни птици и зверове. Впечатляващите илюстрации и оформление са дело на талантливата Весела Карапетрова. Дипломирана наскоро в Национална художествена академия, тя вече има в портфолиото си, няколко забележителни проекта за оформление и илюстрации като „Майсторът и Маргарита“,  „Завинаги твой, Винсент“ и др.

Авторът Върбан Стоянов (1944-1988), е икономист по образование, но поет по душа. Приживе, вечно замечтаното момче все носи в себе си малко тефтерче. В него записва внезапно осенилите го мисли в стихове, болшинството от които са посветени на любовта. Единствената си творба за деца – „Костенурчето Жълтурчо“, той пише за двете си дъщерички в началото на седемдесетте години. Приказката става толкова любима на малките момиченца, че вече пораснали, те решават да не я пазят само за себе си и мечтаят тя да съпътства детството на много други деца. Е, „Щом можеш да мечтаеш за нещо, значи можеш да го изпълниш“, казва Уолт Дисни. Така, макар и дълги години по-късно, книжката вече е факт и очаква своите малки читатели. 

Снимка: Веселина Пройчева
Снимка: Booksguide.bg

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *