Премиерът цитира разказ на Чехов, оказа се на Толстой, в. Сега го хвана, той благодари

Властта заговори за литература. Забавен гаф, който накара българите да разлистят пожълтелите страници на класиката, направи премиерът Кирил Петков в събота. В предаването „Седмицата“ на Дарик радио той сподели, че има любим разказ на Антон Чехов, който обаче е написан от Лев Толстой. Грешката бе засечена от колегите от в. Сега.

Поводът министър-председателят да поговори за литература бе фактът, че на 29 януари е рожденият ден на Чехов. В тази връзка водещият Константин Вълков попита Петков как би коментирал думите на Чехов, че човек може да достигне до убеждения само чрез личен опит и страдание – въпросът бе отправен в контекст на проблемите със Северна Македония.

„Първо да кажа, че имам едно любимо есе на Чехов – „Колко земя му трябва на човек“. Всеки трябва да се сеща за този негов разказ“, каза Петков.

И разказа сюжета – на един човек му дават възможност да загради огромна територия, тичайки от сутрин до залез; амбицията го кара да тича, но не си преценява силите; накрая е заградил много земя, но умира уморен; погребват го в гроб два на два метра.

„Така че този разказ на Чехов ми е любим – докато се стремим да заградим максимално много, трябва да мислим всъщност кои са важните неща, кои неща да приоритизираме“, каза Петков. И после продължи с разсъждения за Северна Македония.

Разказът е прекрасен, наистина. Но просто не е писан от Чехов:

Разговорът по Дарик можете да проследите тук:

Около 19:00 ч. в събота премиерът призна за гафа в ефир и благодари на „Сега“:

„Направих грешка по време на интервюто днес за автора на този любим за мен разказ. Благодаря на вестник „Сега“ за бързата реакция. Разказът е прекрасен и можете да го прочетете в края на статията. Приятна събота на всички“, написа той в профила си във Фейсбук.

От Страница.бг се радваме, че новият ни премиер е четящ човек и бърка Чехов с Толстой. Припомняме, че и бившият премиер беше четящ посвоему (Винету) и бъркаше Данте с Хамлет: „Има нещо гнило в тази пандемия, ама не го казал Данте Алигиери, а Стойчо Кацаров“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *