Четем „Ванга, Берия и други“ от Андрей Смирнов

„Ванга, Берия и други“ от Андрей Смирнов е най-новото заглавие, което излиза с логото на издателство „Изток-Запад“.

Книгата започва с разказ за легендарния разузнавач Павел Судоплатов, който по поръка на Сталин се среща няколкократно с българския посланик в Москва Иван Стаменов. И тук на сцената се появява и самият Борис III. Развръзката е наистина неочаквана… 

Андрей Смирнов се среща с най-знаковите фигури на България, като се започне с Ванга, на която гостува 11 пъти, та чак до Тодор Живков, когото интервюира след свалянето му от власт. 

Ще узнаем кой е човекът, готвил корейски ръководители, сред които и Ким Ир Сен, да управляват Северна Корея по Сталинов образец; ще научим любопитни подробности за скандално известните американски милиардери Арманд Хамър и Джордж Сорос; за великия Аркадий Райкин; за писателя Юлиан Семьонов и неговия култов герой Щирлиц; ще узнаем повече за съдбата на Берия от неговия син, а от генерала от разузнаването Сергей Кондрашов ще разберем какъв е „подаръкът“, който Сталин е подготвил за посланика на САЩ…

Книгата е своеобразна хроника на отминалия век, документален разказ на преките участници в събитията. Андрей Смирнов ни дава невероятния шанс да надникнем в кулоарите на властта и да се запознаем със задкулисните механизми, направили историята такава, каквато я познаваме.

Андрей Смирнов е сътрудник на телеграфната агенция на Съветския съюз (ТАСС), работил седем години като кореспондент в София. Журналист, имал привилегията да се срещне със силните да деня и да разкрие изумителни неща, които няма как да се открият в официалните хроники.

По-долу четете откъс от книгата:

Беше  топла лятна вечер, започваше да се смрачава. С моя отдавнашен приятел Павел Писарев решихме да се разходим из центъра на София; обаче преди да ви разкажа тази история, няколко думи за Павел Писарев. Той е човек с необикновена съдба. Баща му е българин, майка му – немкиня. Тъй като се е родил в семейството на български социалист, който подкрепял идването на власт на комунистите, кариерата на Павел не се различавала от кариерата на мнозина млади хора от онова време. Институт, работа като журналист във вестник „Работническо дело“, командировка в Париж, преместване в Комитета за култура, където става първи заместник на председателката Людмила Живкова, ръководител на Българска кинематография и два пъти ръководител на Българската национална телевизия. Веднъж, по време на работата му като кореспондент на вестника в Париж, получил покана за прием по случай посещението във Франция на канцлера на ФРГ. Сама по себе си тази покана „извън протокола“ предизвиква въпроси. По-късно обаче станало ясно защо му е оказана тази чест: вечерта по време на приема към него се приближил човек от немската делегация и му казал, че Писарев има вуйчо в Германия, който иска да се срещне с него и между другото бил роднина на фелдмаршал Фон Браухич. Но това е просто така, между другото. Описвам тези подробности, за да покажа, че моят събеседник беше образован и добре информиран човек. И така, докато се разхождахме, стигнахме до площад „Народно събрание“, където срещу Парламента се издига паметникът на Александър ІІ, почитания в България Цар Освободител.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *