Ерик Ноло пристига в София, за да представи „Последна спирка Русе“ на 19 февруари

На 19 февруари в 18:00 ч. издателство Колибри кани читателите в YALTA ART ROOM, където ще имат възможност да се срещнат на живо с известния френски писател, есеист и литературен критик Ерик Ноло. Той ще представи българското издание на романа си „Последна спирка Русе“, преведен от Красимир Кавалджиев.
 
Ерик Ноло (р. 1961 г.) е писател, есеист, памфлетист, литературен критик с остро перо, преводач и издател, емоционално свързан с България, която той нарича „моята втора страна“. През 80-те години на миналия век съдбата го отвежда в Сливен, където преподава в езиковата гимназия. Особено го привлича Русе, родното място на Елиас Канети, чието творчество задълбочено изследва. Издава български писатели във Франция. „Последна спирка Русе“ (2020) е първият му роман, в който мнозина съзират прилики със стила на Жорж Сименон.
 
„Последна спирка Русе“ е любовен трилър, разгърнат на фона на родната действителност през погледа на французин българофил. Деляна е българка, Серж е французин. Тя е блестяща студентка, франкофон и франкофил, той – журналист и писател, избрал да живее в България. Свързва ги влечението им към френската литература, но след бурно съжителство пътищата им се разделят… В напрегнатата криминална интрига авторът умело вплита мотиви и персонажи от близкото минало и от днешния ден на България, картини от Русчук, града на Елиас Канети, и едно поклонническо пътуване в творческия свят на Нобеловия лауреат.
 
Ето някои от въпросите, които ще зададем на автора:
 
Какво го е довело в България преди повече от 30 години? Как се е развивала впоследствие връзката му с литературата и с френската публичност? Защо е кръстил издателската си къща по фраза на Йордан Радичков? Как се съвместява тихото четене на малки езици и непознати култури с популярността и медийния шум? Как оценява литературната и политическа сцена във Франция днес? Защо все пак е избрал България за място на действието на своя дебютен роман?
 
В дискусията ще се включи Йордан Ефтимов, литературен историк и критик.
 
Не пропускайте възможността за литературна среща на живо с един талантлив французин, който нарича България „моята втора страна“.
Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/3802384513319321
Ерик Ноло – „Последна спирка Русе“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *