Журналистката Маргарита Благоева написа детска книжка, която могат да четат и хлапета с дислексия

Журналистката Маргарита Благоева дебютира на литературния небосклон с авторската книжка за деца „Приключенията на врабчето Незабравко“.

По думите ѝ книжката е подходяща и за деца със специални образователни потребности, като използваният шрифт според специалистите е най-добър за деца с дислексия. Илюстрациите са на художничката Радостина Пенева.

„Аз се радвам, че такава творба, която ми дойде от вдъхновението е именно за деца. Защото за тях се пише с много любов и те са непорочна публика, която е винаги благодарна на всяка история“, сподели Маргарита пред Радио София.

Може да е илюстрация на 1 човек и книга

Като нейно лично преживяване от детството, историята за врабчето постепенно изплувала с времето и била претворена в книга. „Историята е за едно врабченце, което беше паднало от стряхата на нашата къща и аз го намерих. То беше съвсем полуживо и реших, че искам да му помогна да оживее“, каза Благоева.

Тя допълни, че за нея това е незабравим спомен и затова е нарекла героя Незабравко. При издаването на книгата Маргарита Благоева каза, че се е запознала с Теодора Йосифова, която е прессекретар на Израелското посолство.

„Тя сподели за своята идея и желание да направи един проект „Училище за ценности“, обясни Маргарита и добави, че идеята е била Йосифова да посещава детски градини и училища, където да разговаря с децата за ценностите в живота.

„В този аспект тя припозна моята книжка за врабчето, прочете я, хареса я и каза, че иска да финансира издаването ѝ в рамките на този неин проект“, добави авторката.

„Всеки читател, независимо дали е малък или малко по-голям, ще намери своите послания в книжката. Тя е за деца, историята е непретенциозна на пръв поглед, но проследява израстването на самото момиченце, грижейки се за едно малко пиле, връзката, която възниква между тях, общуването без думи и незабравимия спомен от всичко това, останал в детето.

Аз разказах тази своя лична история с желанието и намерението да стигне до повече хора, вярвайки, че ще е интересна и полезна за малките читатели. Моите послания са, че за приятелството няма граници, че всички в живия свят, независимо дали хора или животни, сме едно цяло и живеем в хармония помежду си.

Също така в тази книжка е втъкано и моето убеждение, че безусловната любов и грижа за някого са в състояние да направят чудеса и за него, и за обичащия“, сподели авторката пред Дир.бг.

 

„Приключенията на врабчето Незабравко“ от Маргарита Благоева с илюстрациите на Радостина Пенева (Източник: Издателство „ЕСС-Европа“)

Снимка: Радио София

Можете да поръчате книгата на следните линкове: ТУК | ТУК | ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *