Здравка Евтимова: Светът е длъжен да сложи край на тази война

„Светът е длъжен да сложи край на тази война. Виждаме как народът на Украйна е изхвърлен от нормалния жизнен ритъм, виждаме как се разбиват човешки съдби. В не по-малка степен това се отнася и до руските майки, които виждат синовете си в ковчези. Нашето послание е „Не на тази война“. 

Това каза пред БНР писателката Здравка Евтимова, председателка на Българския ПЕН-център, който част от световната ПЕН-организация и включва имена от българската литература. В официално писмо до президента, до премиера, до посланиците на Русия и на Украйна българските творци заявяват подкрепа към народа на Украйна и се обявяват за прекратяване на военните действия.

„Не искаме ескалация на този конфликт и от регионален да се превърне в европейски, да унищожи онова, което човешката цивилизация е постигнала на нашия континент. Не искаме да се забрави онова, което се случи през Втората световна война„.

В предаването „Нещо повече“ писателката изрази надежда, че „солидарността на народите от Европа и света ще бъде достатъчно силна, за да повлияе на агресора и той да спре тази отблъскваща война, заплаха за целия свят„.

По думите ѝ светът няма да бъде същия, каквито го познаваме отпреди време.

„Не трябва да виждаме семейства, които чакат с дни да се придвижат с 50 км към свободата, към сигурността. Може би в нас самите, в тази солидарност, е да не допуснем драстично смазване на нашите мечти и желания да живеем като хора. Сигурно ще е трудно, изисква коравост и взаимопомощ, разбиране на болката на другия, но трябва да го направим в името на децата си, в името на всички живи хора на света“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *