Ювал Ноа Харари: Наполеон ли възкръсна, та Русия се страхува от нападение

Световноизвестният израелски историк и носител на множество награди, включително и на Moncado на Дружеството за военна история – Ювал Ноа Харари, излезе с остра критика към руския президент Владимир Путин и завоевателната политика на Русия.

На профила си във Фейсбук 46-годишният Харари написа:

„Защитниците на Путин обвиняват за войната „експанзията на НАТО“. Как може някой да обвинява НАТО, когато руските бомби падат върху Киев? НАТО никога не се разширява със сила. Страните се присъединяват по собствено желание. И които искат да се присъединят към НАТО, го правят не защото искат да завладеят съседите си, а защото се страхуват от един определен съсед. Когато видите кадри от Украйна, можете ли да обвинявате страни, като Естония или Полша, че се страхуват от Русия?

Защитниците на Путин казват, че Русия се опасява от нападение. От кого точно? Последният пък, когато някой нападна Русия бе Хитлер преди 80 години и кой е толкова луд, че да иска да го направи отново?

Дали германската армия тайно се трупа по границата в подготовка за Блицкриг? Наполеон ли е възкръснал, та да поведе френската армия към Москва? Можете ли да назовете една страна, която се готви да нападне Русия през 2022 г?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *