Четем „Методът „Чиленто“. Петте тайни на столетниците“

Методът „Чиленто“. Петте тайни на столетниците“ от Лучано Пинятаро и Джанкарло Векио е най-новото заглавие, което излиза с логото на издателство „Авлига“.

Книгата съдържа и набор от традиционни, вкусни и лесни рецепти от региона на Чиленто в Италия, както и подробен план за спазване на Средиземноморската диета.

Превод от италиански е на Таня Кольовска, а художник на корицата Маргарита  Дончева.

Само на два часа път южно от Неапол, в регион Кампания, е крайбрежието на Чиленто. Там в галените от слънцето и морския бриз селца хората живеят по-дълго, отколкото където и да е другаде на Земята, или както пише на уебсайта на Медицинския университет в Сан Диего: „… възможно е точно там да се крият тайните на здравословното дълголетие“. 

Причините за най-високата концентрация на столетници в света в района на Чиленто са мистерия от години. Сред тях на първо място е храненето на базата на прочутата средиземноморска диета, дефинирана от двама американски учени – Ансел и Маргарет Кейс, които се заселват в Чиленто в началото на 60-те. Но съществуват и социологически, религиозни, исторически, психологически и митични елементи. В тази книга Лучано Пинятаро – еногастроном, роден и израснал в Чиленто, заедно с проф. Джанкарло Векио – световнопризнат патолог и почитател на Чиленто, стигат до разковничето на това изненадващо дълголетие. Тръгвайки от древната мъдрост на местните хора,  обичаите и традициите им, те ни предоставят този своеобразен наръчник за всекидневието. Пет практични съвета,  които отиват отвъд храненето – от преоткриването на духовността и ритуалите за овладяване на стреса до важността на ходенето и споделеността, отдалечаването от социалните мрежи и тревожността, която трови дните ни. И всичко това, за да осъзнаем значението на принципа „лека-полека“, да забавим темпото и да постигнем по-дълъг и щастлив живот.  

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *