Излезе първи том от „Български дневник“ на Константин Иречек

Български дневник. Том 1 (1879-1881)“ от Константин Иречек е най-новото заглавие на издателство „Изток-Запад“.

Константин Йозеф Иречек (1854–1918) е чешки историк и български политик. Той е автор на първия академичен труд по история на България, а през 1881 – 1882 г. е български министър на народното просвещение.

Константин Иречек е роден през 1854 г. в чешко семейство във Виена. През 1872 г. издава своята първа научна работа – „Книгопис на новобългарската книжнина. 1806 – 1870“. През 1875 г. завършва история с докторат в Карловия университет в Прага, където специализира история на славяните.

Дисертацията на Иречек, озаглавена „История на българите“ („Dějiny národa Bulharského“), е написана с подкрепата на много българи, между които и Марин Дринов. Тя е публикувана на чешки и немски през 1876 г. и на руски през 1878 г., като претърпява няколко български издания (1886, 1888, 1929). Този труд е първата цялостна българска научна история. Тя обхваща периода от древността до 1875 г., но Иречек продължава да работи по темата до смъртта си. В отделен том „История на българите“ (1939 г., посмъртно) са издадени неговите многобройни бележки, допълнения и нови материали.

По-долу четете откъс от книгата:

На 30 октомври в четвъртък сутринта пристигнах, след късо престояване в Прага, наново във Виена, за да се отправя оттук за България. Непрекъснато пътуване: на 15 юли от Прага в Дубровник, през август в Цетина, в началото на октомври в Требине, на 7 октомври от Дубровник във Виена, във Виена останах около 10 дена – по времето на шумните заседания в парламента (чехите след 16 години пак отидоха във Виена), след това в Прага да видя майка си и сестрите си и да си накупя каквото трябва, сега пък на път за България – от Цетина през Прага в София.

Видях от черногорските планини планините на Албания, зад които се крие Шар, сега – от другата страна към него!

Несигурност в цялата българска работа; досега съм получил едно-единствено писмо от Стоилов и няколко важни телеграми. Последната телеграма получих един ден преди тръгването си от Прага на пладне, когато се приготвях за път: Lettres viennent de Prag. Vos conditions entièrement acceptées. Télégraphiez départ. Ordre faciliter seront données Lom. Revoir. Stoïloff [Писмата Ви идат от Прага. Вашите условия са напълно приети. Телеграфирайте когато тръгнете. Ще бъдат дадени нареждания в Лом да Ви улеснят. До виждане. Стоилов].

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *