7 любими цитата от „Възвишение“ на Милен Русков:

Страница.бг публикува 7 любими цитата от „Възвишение“ на Милен Русков

Откъде таз немощност идва, тая нефелност? Причини много, но на мен ми ся чини, че главна е невежество. Не толкоз себелюбие или овчедушие, или тесногръдие или друга някоя черта карактера (табиета), а главно невежество. Невежество е в корена на сичко. От там бликат тез мръсните води. Невежий человек живее в малък свят. Не ще прехвърли мост от единия бряг на реката до другия. Другия го не касай. Широта светосъзерцания в него няма никаква.

Главата, да знайш, не е само за украшение, за бутане на ястие през нея и за дрънкотене! Туй без мислене няма да стане! Чиляк тряба от време на време и да ся напряга малко! Знам, че не е приятно.
Кой много рассуждава, малко действува. Като бача ти Либен, мислител същий. Но ти можеш в рассуждения целий си живот напразно погуби. Целий си живот можеш ся за нещо подготвя и тъй да си останеш. Я спри да рассуждаеш, ами стани нещо да сториш, хем по тъй!
Ти у Българско като имаш някоя налудна мисъл, само речи, че туй е европейска работа, че у Европа тъй ся прави, и сички ш’ти повярват и ще земат и те тъй да правят. Брате! Ако им кажеш, че да ся сере на улицата е алафранга, ще почнат сите да серат на улицата. Тъй и с ръкоомиванието преди ядене. Защо ся мийш бе, аланкоолу, нали тепърва ще пипаш месата, едно-друго?! Аче после пак ще ся мийш, тъй ли? — Хубаво, като си нямаш работа…
Затуй ето що ще река аз: следвай Съдба си и не бери дерт! Нито хитрувай, нито ся кахъри. А следвай Съдба си. Туй е сичкото на тоя свят. Е, сичкото то не е; но е главното.
Глава человеку е боклучарник, какъвто втори няма. Но някой ще рече — там сред свинете и бисери ся намират! Да, и аз в туй вярвам. Трудно е само да ся разбере кое кое е.

Щом имало, кай, пушка, тя тряба да гръмне. Тряба… другият път! Светът ако беше тъй устроен, девет от десет неща нямаше да ги има. А десетото щеше да бъде някое друго.

Можете да поръчате „Възвишение“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *