Новата книжка за Маргаритка учи децата да подреждат

„Биби и Мими подреждат“ е седмата книжка от поредицата „Маргаритка и полезните навици“

 

„Ами-къде-ми-е…?“ е въпросът, който всички родители са чували. А подреждането на детската стая често е едни от най-трудните за научаване навици.

Седмата книжка от от поредицата „Полезни навици“ на проекта „Маргаритка“ се заема с тази трудна задача.

 Създадена с много любов към българските деца от дуото Виктория Величкова (Вики от „Мастило”) и Яна Липованска, писателя Илия Деведжиев и художничката Веселка Велинова, „Магаритка: Биби и Мими подреждат“ повежда най-малките читатели на ново приключение, в което… „важното е най-напред/в стаята да има ред.“

Защо щом всяка играчка е на мястото си, ще я намираме по-бързо и ще имаме повече време за игри? Защо игрите са по-забавни, когато е подредено?

В тази сърцата история обичаните от хиляди деца Биби и Мими, Бухалчето и Маргаритка се запознават със Забравеното разхвърляно страшилище Акъдемие, за да научат какво се случва с всички забравени и изоставени играчки. И да преоткрият добри приятели.

„Магаритка: Биби и Мими подреждат“ е поучителна, но и смешна приказка, в която вълшебствата се създават не от могъщи вълшебници и фантастични същества, а от самите деца.

Забавните и съобразени с детското мислене текстове в поредицата „Полезни навици“ са дело на Илия Деведжиев, а цветните и шарени илюстрации от Веселка Велинова показват нагледно как всеки малък читател може да се превърне в истински герой, който познава най-важните правила.

И двамата автори са част от екипа на „Маргаритка“ от самото създаване на проекта, а издаването на поредицата е естествено следствие на реализираните през 2019 г. видеа и музикален албум „Полезни навици”. Чрез игри и забавни предизвикателства Виктория Величкова (Вики от „Мастило“), Яна Липованска и екипът на проекта продължават мисията за създаване на качествено, изцяло авторско българско съдържание с образователен характер за най-малките деца. 

Из „Маргаритка: Биби и Мими подреждат“

Тази сутрин Биби и Мими се събудиха усмихнати, излапаха закуската, без да се глезят, и веднага се скриха в стаята си. Вчера Бухалчето им беше обещало да си играят на куклен театър и те нямаха никакво търпение да се впуснат в това приключение.

– Ще взема новата си кукла – фея, тя сигурно ще получи главна роля – каза Мими и дръпна куклата от кутията. Кутията се обърна и на килима се разпиляха всякакви играчки: няколко плюшени животинки, шарени части от дървени релси, кукленски дрешки, шапка на магьосница, вълшебна пръчица, две книжки с картинки, моливи за оцветяване, парченца пластилин…

– Пък аз ще взема звездния рейнджър! – каза Биби, грабна любимата си играчка от етажерката и се втурна към вратата. Той не обърна внимание как всички други пластмасови фигурки изпопадаха на пода: полицаи, рицари, пожарникари. 

На прага застана Мама:

–  За къде сте се разбързали? Нали няма да излезете, преди да сте подредили всичко тук? 

– Не, ноо… –  опита се да каже нещо Биби и Мама го погледна с интерес:

– Ноо, какво?

– Ами… – обади се Мими, – защо да подреждаме, като така и така ще разхвърляме отново, когато започнем да търсим някоя играчка 

– Мими! – усмихна се търпеливо Мама. – Нали знаеш, че ако оставяме нещо на мястото му, винаги ще го намираме пак там, без да се налага да преобръщаме цялата стая?

– Ох! Да… – въздъхна Мими. – Биби, хайде да подредим, преди да излезем.

– Чудесно! – каза мама и излезе. Мими изчака малко, после започна да хвърля всичко от килима в една кутия, която издърпа изпод леглото.

– Олеле – прихна Биби, – това ли ти е подреждането?

– Същото е, като твоето вчера! – ядоса се Мими и дръпна чекмеджето на Биби. – Я да видим какво имаме тук? 

Сто парченца от старото лего, 

кученце синьо с ракета до него, 

четири кубчета, осем стрелички, 

шепа войничета, счупени всички, 

стъклено топче… смачкани карти…

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *