Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово!

Православните християни отбелязват днес най-светлия си празник – деня, в който Синът Божи възкръснал от мъртвите за вечен живот. Възкресение Христово въплъщава основната християнска догма – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд.

Камбанен звън от катедралния храм „Св. Александър Невски“ и всички църкви из страната в полунощ възвести Възкресението на Исус Христос, а вярващите се поздравяват с думите „Христос воскресе!“ и „Воистину воскресе!“. Този поздрав християните ще отправят в следващите 40 дни – до празника Петдесетница.

Според евангелския разказ на третия ден след разпването на Христос жените мироносици отишли на гроба, за да помажат тялото му, но открили, че той е празен – Иисус бил възкръснал. По-късно Мария Магдалена отишла в Рим, явила се пред император Тиберий и обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце с думите „Христос възкресе“. Оттам тръгнала съществуващата и до днес традиция за празника да се боядисват яйца. Също оттогава води началото си характерният за Великден поздрав.

На Великден деца и възрастни се „бият“ с червени яйца, като гледат кой ще излезе победител. Народната традиция повелява, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Екипът на Страница.бг ви пожелава здраве, любов и мир!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *