„Кои сме ние и как сме стигнали до тук“ от Дейвид Райк – генетиката като ключ към разкриване на човешкото минало

Мащабният труд на учения разбива на пух и прах много от расистките стереотипи, но и обяснява генетичните разлики между отделните човешки групи

 „Революцията на древната ДНК“ – възможността за извличане на ДНК от древни кости – извежда на друго ниво генетичните изследвания на човешката история. Благодарение на нея и последвалите научни открития през последните две десетилетия учените  успяха да попълнят някои от най-важните липсващи страници в човешката история и да се доближат до отговорите на въпросите за произхода на човечеството, останали енигма през вековете.

В забележителния научнопопулярен труд „Кои сме ние и как стигнали до тук“ един от най-изтъкнатите генетици в света Дейвид Райк успява да създаде богато, оригинално и пленително обобщение на човешката история и да разкрие каква е връзката на нашето ДНК с това на хора, живели преди 100 000 години.

Кои са предците на днешните европейски народи? Наистина ли милиони хора днес са преки потомци на Чингис хан? Има ли наистина разлика в отделните човешки групи и до колко отговарят на истината традиционните стереотипи за расите и техния произход?

Това са само няколко от фундаменталните въпроси, на които Дейвид Райк дава отговор с помощта на новите методи за изследване на древна и съвременна ДНК.  Проследявайки главната хроника на човешките вариации, какви са сходствата между неандерталците – нашите далечни родственици – и съвременния човек, какви са особеностите на различните човешки групии къде расистките стереотипи бъркат, той прави цялостна реконструкция на събития от миналото. А достъпният език и увлекателния стил на книгата я прави подходяща както за непрофесионални читатели, така и за специалисти.

 Сравнима по значение и размах с книгите на автори като Ювал Ноа Харари и Ричард Докинс, „Кои сме ние и как сме стигнали до тук“ предлага ясен и смайващ поглед от този невероятен прозорец към миналото – към събитията, формирали нашето пъстро, взаимосвързано човешко семейство, и  връзката на всеки един от нас  не само с над седемте милиарда души, които живеят на земята, но и с още по-големия брой хора, населяващи миналото и бъдещето ни.

„Малко теми пленяват нашето внимание така, както го прави темата за човешкия произход… Ако искате да разберете нашия произход през последните 100 000 години, тази книга предлага най-доброто и актуално обобщение,“ пише за книгата Джаред Даймънд.

Из „Кои сме ние и как сме стигнали до тук“ от Дейвид Райк 

Image

Настоящата книга е за геномната революция в изучаването на човешкото минало. Тази революция се състои в лавината от открития въз основа на данни, взети от целия геном – което означава, че се анализира целият геном наведнъж, вместо само малки участъци от него, като например митохондриалната ДНК. Революцията е станала още по-мощна благодарение на новите технологии за извличане на практически целогеномна ДНК от древни хора. Аз не се опитвам да проследявам историята на генетичните изследвания в миналото – десетилетията научен анализ на човешките вариации започнал с проучването на скелетните вариации и продължил с изучаването на генетичните вариации в съвсем малки отрязъци от човешкия геном. Тези усилия са довели до прозрения за популационните отношения и миграции, но те бледнеят в сравнение с поразителната информация, носена от невероятните траншове данни, започнали да се появяват след 2009 г. Преди и след тази година проучванията на едно или няколко места в генома понякога ставаха основа на важни открития, давайки доказателства в полза на някакви сценарии за сметка на други. И все пак генетичната информация преди времето около 2009 г. беше в голямата си част периферна за изследванията на човешкото минало в други области – бедна прислужница за основното занимание на археологията. От 2009 г. насам обаче целогеномните данни започнаха да оспорват отдавна възприети възгледи в археологията, историята, антропологията и дори езикознанието – и да разрешават споровете в тези области. 

Революцията на древната ДНК бързо преобръща възприетите представи за миналото. И все пак до момента няма книга от работещ генетик, която да излага влиянието на новата наука и да обяснява как тя може да бъде използвана за установяването на убедителни нови факти. Резултатите, които са необходими, за да бъде схванат обхватът на революцията на древната ДНК, са разпръснати сред трудночетими, изпълнени с професионален жаргон научни статии, понякога допълвани от стотици страници непроницаеми бележки за методологията. В „Кои сме ние и как сме стигнали дотук“ моят стремеж е да предложа на читателите ясен поглед от този невероятен прозорец към миналото – да предоставя книга за революцията на древната ДНК, предназначена както за непрофесионалния читател, така и за специалиста. Целта ми не е да представя синтез – областта се движи прекалено бързо. Докато стигне до читателите тази книга, някои новости, които тя описва, ще са надминати или дори опровергани. През трите години, откакто започнах да пиша, се появиха много нови открития, така че голяма част от онова, което описвам тук, се основава на резултати, получени след захващането ми с него. Надявам се читателите да възприемат въпросите, които обсъждам, като примери за подривната сила на целогеномните изследвания, а не като окончателно обобщение на състоянието на науката. Моят подход е да преведа читателите през откривателския процес, при което всяка глава служи като аргументация, целяща да отведе читателите, които може да са дошли с една гледна точка, когато са започвали, до друго място, когато приключат. Опитвам се да се възползвам от централната роля на моята лаборатория в революцията на древната ДНК, като разказвам историята на собствената ми работа там, където е уместно – тъй като това е тема, по която мога да говоря с голяма тежест, – и същевременно обсъждам трудове, в които не съм участвал, когато това е решаващо за разказа. Тъй като следвам този подход, книгата обръща несъразмерно внимание на работата от моята лаборатория. Извинявам се, че съм успял да спомена по име само една много малка част от хората, дали не по-малко важни приноси. Моята главна задача е била да предам въодушевлението и изненадата от геномната революция и да отведа читателите на едно убедително описателно пътешествие през нея, а не да пиша научен обзор.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *