София чете: Вижте културната програма на Панаира на книгата

Столицата чете цяла седмица – Пролетният панаир на книгата бе открит в понеделник и ще продължи до неделя. Читателите могат да изберат новите си книги всеки ден от 10 до 20 ч. пред НДК.

Схема на издателствата по шатри можете да откриете ТУК.

Културната програма на Пролетния базар на книгата обхваща събития в литературния кът на изложението и в редица градски локации на територията на цяла София.

Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2022 г. и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“

31 май (вторник)

14:00 ч. – На щанда на ИК „Хермес“, шатра № 36:

Среща с автограф с Иван Станков

15:00 – 19:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, шатра № 19:

Среща с автограф Дарина Шопова Станчева – автор на детската книга „Звездалан и приключението с вулкана Там“

16:00 ч. – Сцена на културната програма

„От Лилит до Помпей“ – среща на поколенията. Живка Иванова и Ирен Петрова представят взаимно книгите си „Pompeii red” и „Скъпа  Лилит“

Представя издателство „Знаци“

 

 

17:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на детската приказка „Звездалан и приключението с вулкана Там“ от авторката Дарина Шопова-Станчева и илюстраторката Петя Евлогиева. Децата от танцова школа „Есенс“ ще направят кратко представление/адаптация на книгата.

Представя издателство „Вижън Букс“

 

 

17:00 – 18:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, шатра № 3:

Среща с автограф с писателя Васил Загоров и дебютната му книга „Призраци в библиотеката“ (поредица „Нулева зона“). „Този сборник с фантастични разкази е посветен на трите ми житейски и професионални увлечения – книгите, библиотеките и фантастиката. Същевременно намира центробежната си сила в противоречията. Тук ще откриете дълги и къси разкази, весели и тъжни сюжети, произведения, които да те накарат да се замислиш и такива, които да ти помогнат да се отпуснеш.“

 

 

18:00 ч. – Сцена на културната програма

Среща с автора на книгата „Под завивките на боговете. Забавна митология“ – Магдалена Николова

Представя издателство „Шамбала“

 

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Екрие“, шатра №50:

Среща с автограф с писателката Христина Панджаридис, автор на романите „Оплети и разплитай“, „Ферма за калинки“ и „Малко любов“.

 

 

18:00 – 20:00 ч. – На щанда на ИК „Знаци“, шатра №57:

Живка Иванова и Ирен Петрова дават автографи

 

 

18:00 ч. – в Книжен център „Гринуич“

Премиерата на новата книга на Иван Станков – „Късна смърт“

Представя ИК „Хермес“

 

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Персей“, шатра №54:

Преводачът Ваньо Попов представя романа „Момичето, което усещаше книгите“ от италианската писателка Дези Икарди. Завладяваща история, пълна с емоции, загадки и тайни, но разказ за любов към книгите и един необикновен читател. Аделина притежава необикновена дарба: да чете с обонянието си книги на всякакви езици, като изживява емоциите и впечатленията на предишните читатели. Но този неин изключителен талант скоро се превръща в заплаха, когато той е използван за декодиране на мистериозен древен ръкопис.

 

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Ентусиаст“, шатра №5:

Среща с автограф с Людмила Филипова

Представя издателство „Ентусиаст“

 

 

18:30 ч. – във FOX book café

Премиера на книгата „Другото време“ от Нели Станева

Представя Светлозар Желев

 

 

19:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата на Димитър Стоянов – „Руската Атлантида“

Представя издателство „Еделвайс“

 

 

19:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Росен Димитров

 

 

1 юни (сряда) Ден на детето

 

През целия ден на щанда на издателство „Екрие“, шатра № 50

Празник е! Очаквайте изненади за малки и пораснали деца.

Сред гостите на щанда ни ще бъдат Анна от Anna’s chocolates – автор на приказки и рецепти за деца; Ангелина Бонева, съставител на СБОРНИКЪ – феноменална енциклопедия с рецепти, съвети и препоръки за дома, за храната, за здравето и още!; Маргаритка Благоева, автор на детската приказка „Приключенията на врабчето Незабравко“.

 

 

10:00 ч. – Сцена на културната програма

Гери Дечева и „Пепърмил букс“ ви канят на разходка в „Синята гора“ и в „Оранжевата гора“. Нека всички деца бъдат готови да участват като актьори на сцената и да нашарим заедно гората и нейните колоритни герои.

 

 

11:00 ч. – Сцена на културната програма

Детско книжно парти: викторина с награди и много музика. Писателят Асен Сираков представя детските си книжки от поредицата „Приказки с картинки за чудати животинки“ и четирилогията „Четвъртото неизвестно“. Промоции на детски книжки за 1 юни с ваучери за отстъпка! 

Представя издателство „Атеа“

 

 

11:00 – 17:00 ч. – На щанда на ИК „Знаци“, шатра №57:

Юлия Дивизиева представя книгите за деца „Дундаки“ и „Заза и Фин“ и раздава автографи

 

 

12:00 ч. – Сцена на културната програма

Заповядайте на представянето на първите книги от поредицата „Моята първа книга за емоциите“ –  „Страх ме е!“ и „Ядосан съм!“. Събитието ще включва разговор с автора Лилия Русанова, илюстраторката Милена Миткова, както и дискусия със специалното участие на Ани Владимирова и нейния екип на тема „Емоционалното развитие при децата“. Те ще дадат професионални препоръки към родителите и ще отговорят на всичките им въпроси.

Представя издателска къща „Пан“ и Ани Владимирова

 

 

13:00 ч. – Сцена на културната програма

Среща с писателката Анелия Янковска-Сенгалевич и творчеството ѝ за деца.

„Лабиринти“ кани най-малките да се впуснат в приключения с книжката „Хайде с Мечо за медец“, а по-големите – със забавните приказки и гатанки на „7 дни чудесни“ и с вълшебствата на приказната повест „Влюбеният момък“.

 

 

14:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на новата детска книга на Жени Костадинова „АЛЕКС И ВЪЛШЕБНИЯТ КАМЪК“ на издателство „Озарение“. След голмия успех на „ПИТА“, в новата си книга за деца Жени Костадинова повежда малчуганите в света на едно дете, което изкарва ваканцията си на село. Там се случват вълшебства, забавни игри, цялото семейство на главния герой Алекс участва в историята… Илюстрациите са на Мария Колева – в класическия стил на реализма с топлото излъчване на деца, животни, природа…

Представя издателство „Озарение“

 

 

15:00 ч. – Сцена на културната програма

Среща с писателката Никоела Иванова, автор на поредицата за деца ПРЕГРЪДКИ, Издателство „Екрие“

 

Първата ѝ книга „ПРЕГРЪДКИ ОТ АФРИКА: Приказки с поука“, излязла от печат през януари 2021 г., още през април е отличена с литературната награда за дебют ЮЖНА ПРОЛЕТ Хасково 2021 г. Последваха още литературни награди, нови заглавия и верни приятели читатели. Време е за СРЕЩА НА ЖИВО. С героите от приказките. С автора на приказките. Добре дошли на малки и големи читатели и слушатели!

Модератор на събитието: Десислава Димитрова, учител в 3 СУ „Марин Дринов“

Представя издателство „Екрие“

 

 

15:00 – 17:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, шатра № 19:

Среща с автограф с Петя Евлогиева – художник на „Звездалан и приключението с вулкана Там“

 

 

16:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата „Кой припка за рибка“ – автор Петя Александрова, художник Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като една от 200 най-значими издания за 2021 година.

Представя издателство „Ина“

 

 

17:00 ч. – Сцена на културната програма

Премиера на „Фермата на Мето“ от Бистра Ангелова – Янакиева. Истории от фермата в рими.

Представя издателство „Лексикон“

 

 

18:00 ч. – Сцена на културната програма

Преводачката Анета Данчева-Манолова представя романа на холандската писателка Анна Волц „Сто часа нощ“. Целият свят на Емилия се е срутил. Тя изтрива профилите си във Фейсбук и Туитър, взима кредитната карта на баща си и си купува самолетен билет за Ню Йорк. Но действителността се оказва твърде различна от филмите. И докато през Ню Йорк преминава ураганът Санди с ужасяващи бедствия, Емилия ще порасне, ще срещне най-добрите си приятели, а може и да се влюби…

Представя издателство „Изида“

 

 

18:00 ч. – На щанда на ИК „Хермес“, шатра № 36:

Среща с автограф с Камелия Кучер

 

 

18:00 – КЛУБ „ЖУРНАЛИСТ“ (ул. „Граф Игнатиев“ 4, ет.1). Премиера на новия документален роман на Бойко Беленски „Свалете знамената с почит“, посветен на героя от Дойранската епопея ген. Владимир Вазов. Романът е своеобразен поклон към големия български военачалник, героя от Дойран, командир на Девета пехотна Плевенска дивизия генерал-майор Владимир Вазов. Един от гениалните военни стратези на ХХ век не само на България, но и на Европа. Издателство „Атеа“

 

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Йоанна Елми

 

 

19:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на новата книга на Константина Живова – „Малката мечтателка в зоопарка“

Представя издателство „Робертино“

 

 

19:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Петър Денчев

 

 

2 юни (четвъртък)

 

14:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на „Автономност на вдъхновението“ от Жана Николова-Гълъбова, съст. Мая Горчева и Жоржета Назърска. Изданието представя три почти неизвестни студии на известната най-вече като преводачка германистка Жана Николова-Гълъбова (1908 – 2009), посветени на Фридрих Хьолдерлин, на Хайнрих фон Клайст и на природата на творческия процес. Те са следвани от биографична скица за трудната съдба на авторката от Ж. Назърска и от пълна библиография, подготвена от М. Горчева.

Представя издателство „ПАНОРАМА“

 

 

15:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на „Идеята за природата“ от Робин Джордж Колингуд, превод от английски: Слава Янакиева. Британският историк и философ Р. Дж. Колингуд (1889 – 1943) е значима фигура в хуманитаристиката на  ХХ в. Затова допринася и тази своеобразна история, но и философия на идеята за природата, която прозорливо остава с отворен финал.

Представя издателство „ПАНОРАМА“

 

 

16:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата „Злопатници“ от Георги Белев

Представя издателство „Лексикон“

 

 

16:00 – 18:00 ч. – На щанда на издателство „Озарение“, шатра № 50:

Среща с автограф с Надежда Тодорова, автор на книгата Приказки от деца за деца „ВЯРВАМ В ТЕБ“

 

 

16:00 – 19:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, шатра № 19:

Среща с автограф с Б.Н.Добрев – автор на хумористичната фентъзи трилогия „Индор и Браството на Почти Пълната Луна“, „Индор и Сянката на Страданието“ и „Индор и Повелителят на Божествения Мрак“

 

 

17:00 ч. – Сцена на културната програма

Богомил Добрев ще представи дългоочакваната финална трета книга от хумористичната му фентъзи поредица „Индор: Магия от боговете“

Представя издателство „Вижън Букс“

 

 

17:00 ч. – На щанда на ИК „Хермес“, шатра № 36:

Среща с автограф с Ивинела Самуилова

 

 

18:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на сатиричната повест „Трите смърти на Америгор“ от Арсен Мердански

В тази книга сериозното е смесено с неподражаем хумор, истинното и комичното са в такава забележителна симбиоза, че дори абсурдното звучи логично. Как се пише нещо подобно? Къде свършва реалността и започва измислицата в приключенията на Арсен Мердански? Кой всъщност се крие зад този псевдоним и какво го провокира да напише такава необикновена книга? Отговорите ви очакват по време на представянето на книгата в Литературния кът на изложението и на щанда на издателство „Лемур“.

Представя издателство „Лемур“

 

 

18:00 ч. – в Книжен център „Гринуич“

Премиера на книгата „Златният век на българската опера“ от Боянка Арнаудова

Представя издателство „Лист“

 

 

18:00 – 19:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, шатра № 3:

Среща с автограф с писателя Роман Кисьов и книгата му с миниатюри „Насън и наяве“ (поредица „Нова българска проза“). „В новия си сборник с прозаични (но не само) миниатюри Роман Кисьов е постигнал изчистения минимализъм на мъдреца, без обаче да се отказва от дарбата си на поет и художник, който с няколко щриха може да сътворява не само картини, но и цели светове“, казва за книгата Петър Чухов.

 

 

18:00 – 20:00 ч. – На щанда на ИК „Знаци“, шатра №57:

Поетът Хайри Хамдан представя новата си книга „Пясъчни ветрове и дава автографи

 

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Ирена Иванова

 

 

18:00 ч. – в салона на 1 етаж на СБЖ (ул. „Граф Игнатиев“ 4)

Издателство „Атеа“ организира премиера на новия документален роман на Бойко Беленски „Свалете знамената с почит“, посветен на героя на Дойранската епопея ген. Владимир Вазов.

Новият роман „Свалете знамената с почит“ е своеобразен поклон към големия български военачалник генерал Владимир Вазов, един от гениалните военни стратези на ХХ век не само на България, но и на Европа. За написването на романа писателят е използвал архивни документи, животописните бележки на ген. Вазов и документи, които проследяват шестгодишното управление на най-малкия брат във фамилията Вазови като кмет на София.

 

 

19:00 ч. – Сцена на културната програма

Премиера на „Тройната нишка“ – нов роман от Васил Лазаров, автор на бестселъра „Калоян боговенчаният“

Представя издателство „Лексикон“

 

 

19:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Оля Стоянова и Живко Джаков

 

 

3 юни (петък)

 

12:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне най-новото издание от каталога на издателство „Омофор“: „Истинските избори“ на американската авторка Фредерика Матюз-Грийн. Книгата ще бъде представена от преводача Персиана Пастухова-Личева и редактора Ралица Кръстева.

Прекрачвайки отвъд политическите битки, Фредерика Матюз-Грийн помага на читателите си да разберат значението на аборта в живота на жените. Тази книга допринася за нововъзникващия диалог между воюващите лагери и насърчава търсенето на обща основа, която да постави жените в центъра на дискусията.

Представя издателство „Омофор“ към фондация „Покров Богородичен“

 

 

15:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата на Чавдар Ценов – „Старецът трябва да умре“

„Не се случва често литература, която изисква от читателя интелектуално  съучастие, а в същото време се чете с лекота.“ (Иглика Трифонова, филмов режисьор)

Представя издателство „РИВА“      

 

 

16:00 ч. – Сцена на културната програма

Един или повече от авторитетните автори на учебното помагало по история и цивилизация „Моята България“ ще изложат интересните тези, засегнати в изданието, съобразено с последните постижения на съвременната историографска наука в проучването на българската история. Акцентът в учебното помагало е поставен върху онези нови събития и личности, които позволяват по-пълното и достоверно реконструиране на българската история. Освен с научни факти и оригинални исторически извори, читателите ще се запознаят с разнообразни ресурси – снимки, карти, изображения. Всяка тема е допълнена с обособени рубрики: „Документите говорят“ и „Личност“, които спомагат за създаване на критично мислене и възможност за проучвателна дейност. Новият прочит на отминалите събития допринася за засилването на интереса, любознателността на читателя и спомага за възпитаването на младите хора в родолюбие и историческа памет.

Представя Фондация Българска Памет

 

 

16:00 – 18:00 ч. – На щанда на издателство „Хистореон“, шатра № 50:

Среща с автограф с Димитър Димитров, автор на „Нашата азбука: Глаголицата – Смисъл и контекст“

 

 

16:00 – 19:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, шатра № 19:

Среща с автограф с Емил Минчев – автор на поредицата „Разследванията на Бънк Ромеро“, „Квартални съновидения“

 

 

17:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата „Вълчи разкази“ на Васил Попов, среща-разговор с автора.

Сборникът „Вълчи разкази“ разкрива дивия балкански дух, населяващ Трънските земи, където се преплитат история и фолклор, истина и легенда, любов и омраза.

Представя издателство „Ерове“

 

 

17:00 ч. – На щанда на издателство „РИВА“, шатра № 16: Среща с автограф с Чавдар Ценов

 

 

18:00 ч. – Сцена на културната програма

Среща с Маргарита Петкова и Добромир Банев и представяне на книгата им „Абсурдни времена – нецензурираната версия“. Двамата най-обичани съвременни български поети ще четат стихове и ще дават автографи върху книгата, която се превърна в поетичния бестселър на годината. Как да упражним изконното си право да обичаме и да бъдем обичани, за което никой не може да ни сочи с пръст? Единствено нашето легло може да ни съди. В името на любовта, която остава завинаги, независимо колко е позволила да вземем от нея.

Представя издателство „Персей“

 

 

18:00 – 20:00 ч. – На щанда на ИК „Знаци“, шатра №57:

Поетесата Рада Александрова дава автографи

 

 

17:00 – 18:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, шатра № 3:

Среща с автограф с писателя Мартин Петков и поетичната му книга „Приготвяне на багажа за път“ (поредица „Нова българска лира“). „Още с първите стихове усетих, че авторът е от моята кръвна група – той гледа на света през сатирична призма. Без да се прави на интересен с ефектни постмодерни трикове, пише за обикновените неща от живота и го прави с намигване, с усмивка“, казва за книгата Михаил Вешим.“, казва за книгата Михаил Вешим.

 

 

19:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Димана Йорданова

 

 

19:00 ч. – Сцена на културната програма

„77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение“ от Георги Мишев

Народните традиции, обреди и познание са начин на общуване с природата. Вярваме, че част от наследството ни като българи е да бъдем в хармония със заобикалящия ни свят. Затова чрез книгите си искаме да донесем познание, да съхраним народната традиция и да я направим достъпна за всеки читател.

Тази книга е посветена на магията на растенията и тяхното място в живота и духовния свят на нас, хората. Нека чрез знанието да виждаме в растенията и света около нас не само тяхното материално присъствие, а също да се докоснем до надеждите, страховете, опората в трудностите и паметта на тези преди нас. Нека да съхраним това послание за повече смисъл, добро и красиво в живота на тези, които идват след нас.

Представя издателство „Ракета“

 

 

19:00 ч. – На щанда на издателство „Ентусиаст“, шатра №5:

Среща с автограф с Боряна Дукова

Представя издателство „Ентусиаст“

 

 

19:00 ч. – в Каре-Арте

Премиера на „Направени от вина“ от Йоанна Елми. Представя Георги Господинов.

Представя издателство „Жанет 45“

 

 

4 юни (събота)

 

10:00 ч. – Сцена на културната програма

Час на японската литература с три световни шедьовъра от една непозната Япония, видяна през очите и почувствана през светогледа на Осаму Дазай, Акиюки Носака и Ето Мори. Трите романа са началото на поредица японска литература за възрастни и юноши, преведени на над 14 езика и превърнали се в световни бестселъри.

Представя издателство „Пепърмил Букс“

 

 

11:00 ч. – Сцена на културната програма

Лилия Илиева ще представи дебютната си стихосбирка “DELETE. Без сбогуване” заедно с редактора Рене Карабаш и екипа на издателството.

Представя издателство „Труд“

 

 

11:00 ч. – На щанда на ИК „Хермес“, шатра № 36:

Среща с автограф с Петя Александрова

 

 

11:00 ч. – На щанда на издателство „РИВА“, шатра № 16:

Среща с автограф с Деян Енев

 

 

11:00 ч. – ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ЖУРНАЛИСТ“ (ул. „Граф Игнатиев“ 4, ет.1)

Премиера на книгата „АСТРОЛОГИЯ – лекции“ от Иван Андонов Изворски – първо оригинално издание, представено от Йордан Йорданов. Книгата съдържа наука, в която са подредени закономерни явления, принципи и закони, категории и понятия, според Новото разбиране за Живота и според най-новите астрономични изследвания, звездни връзки и влияния. Проверено и доказано във времето Космично познание за Епохата на Водолея чрез живота на мнозина изследователи и последователи на тази наука. Издателство „Атеа“ 

 

 

11:30 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Георги Господинов

 

 

13:00 ч. – Сцена на културната програма

Премиера на юношеската книга „Баба Яга в Бургас и други любими истории“ от автора Калоян Чобанов

„Помните ли я ‒ онази грозна вещица, която и през най-безгрижните дни ни държеше нащрек? Едно смело и чаровно момче най-после ще отмъсти за нас. Обикнах го този Вальо, от пръв прочит го обикнах. Така де, каква работа има една зловеща Баба Яга в красивия и вълнуващ Бургас?! Това е история, побрала онзи фантастичен, незабравим  вкус на детството, точно преди то да отлети…“, Яна Вълчева

Представя издателство „Екрие“

 

 

13:00 – 14:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, шатра № 3:

Среща с автограф с писателката Жюстин Томс и дебютния ѝ роман „Clair de lune“ (поредица „Нова българска проза“). През последните години авторката работи по темата за гоненията над арменците, Европа отпреди, по време и след Втората световна война, идването на социализма в България и лагерите у нас. В резултат се ражда книгата, в която чрез историята на един живот се проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през ХХ век.

 

 

14:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на „Омала“ – космическа опера от легендарния радиоводещ Константин Тилев.

Представя издателство „Лексикон“

 

 

14:00 – 15:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, шатра № 3:

Среща с автограф с писателя Владислав Христов и книгата му с кратки текстове „Мопсът на Вазов“ (поредица „Нова българска проза“). „Едно от най-приносните постижения на книгата е в заявената богата литературна култура на автора (с неизбежните реминисценции, алюзии и паралели от наши и чужди автори и произведения), както и надграждането на българската повествователна традиция, водеща началото си още от кратката публицистична проза на Ботев“, казва за книгата проф. Людмил Димитров.

 

 

14:00 ч. – На щанда на издателство „Еделвайс“, шатра №1:

Среща с автограф с писателката Галина Танева, автор на сборника с разкази „Шепот от Сакар“.

 

 

15:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на сборника с фентъзи разкази „Кръгът на лунната светлина“ от Никола Чалъков, с участието на автора. „Кръгът на лунната светлина“ е сборник с десет фентъзи разказа, издържани в най-добрите традиции на жанра. Отделните истории са ситуирани във вълшебния свят, добре познат  на изкушения читател от романа „Изпитанието на Розара“. Със своя ненатрапчив, но толкова по-вълнуващ стил, те му придават допълнителна завършеност и плътност: героите, които го населяват, „омагьосват“ със своите копнежи, стремежи, любови, триумфи и провали, приключения и вълнуващи съдби.

Представя издателство „Парадокс“

 

 

16:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на стихосбирката „вСъщност“ на Татяна Явашева

„Животът е солен и жаждата ни за живот

не утолява. Прекалената доза сол убива,

както и прекомерната сладост“

Представя издателство „ЖАР-Жанет Аргирова“

 

 

16:00 – 17:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, шатра № 3:

Среща с автограф с поетесата Велина Баева и дебютната ѝ книга „Калейдоскоп“ (поредица „Нова българска лира“). „Калейдоскоп“ е кратък сборник с импресии. Импровизация в леко препънат ритъм. Преразказ на емоции. За очарованието на хаоса и копнежите по космоса. За пътуването и чакалните, приказките и историите, бурите и въртележките. За увлечението по клишетата и притеглянето на гравитацията. За вдъхновението, полепнало по тъгата и всичко онова, което се събира в една трета от страницата.

 

 

16:00 ч. – На щанда на ИК „Хермес“, шатра № 36:

Среща с автограф с Костадин Костадинов

 

 

16:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Петя Кокудева

 

 

17:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата „Пътеводител в света на приказките“. Разговор с авторката Любов Миронова относно значението на приказките за детското развитие през различните му етапи.

Представя издателство „Асеневци“

 

 

17:00 – 18:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, шатра № 3:

Среща с автограф с поетесата Поли Муканова и книгата ѝ с фрагменти „Сизиф дали е бил щастлив?“ (поредица „Контрапункти“). „В едновременно строгите, но и гъвкави граници на фрагмента Поли Муканова вмества много различни не само като проблематика, но и като форма текстове – от размишления и съждения с ефект на сентенции до кратки разкази, миниатюрни истории със сюжет, който при друг случай би могъл да е основа и на много по-голяма прозаическа творба“, казва за книгата Ани Бурова.

 

 

17:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Мария Донева

 

 

17:00 – 20:00 ч. – На щанда на ИК „Знаци“, шатра №57:

Писателят Кристофър Бъкстон дава автографи

 

 

18:00 ч. – Сцена на културната програма

Съдбата на смелия доминикански монах Савонарола е в центъра на втората книга от поредицата „Забранени книги и забранени личности“ на издателство „Инле“. Страница след страница пред читателите оживява удивителният петнадесети век, представен от неиздавания досега на български език германски автор Адолф Глазер. Той ни повежда в един свят, в който гениални творци като Леонардо, Микеланджело, Тициан, Брунелески и цяло съзвездие титанични таланти се срещат с търговците меценати Медичи, със старите флорентински, неаполски и римски фамилии, със затъналия в пороци папа Александър VI, с неговите любовници и деца и с коронованите глави на средновековна Европа, чиито съдби се преплитат в хипнотизираща и загадъчна мозайка.

На този фон като свързващ и едновременно разрушителен елемент изпъква фигурата на Савонарола – еретик и бунтовник, аскет, който се бори за един по-подреден и справедлив свят и в името на тази мечта изгаря на кладата, подобно на книгите, които сам е горил след страстните си проповеди.

Представя издателство „Инле“

 

 

18:00 ч. – в Книжен център „Гринуич“

Среща с португалския писател Жоао Пинто Коелю

Авторът на забележителните романи „Попитайте Сара Грос“ и „Лудите от улица „Мазур“ гостува в България по покана на издателство „Лемур“! Почитателите на въздействащите исторически романи ще могат да се срещнат с писателя в Книжен център „Гринуич“, а водещ на събитието ще бъде журналистката Анна Ангелова.  По време на литературната среща авторът ще разкаже повече и за най-новия си роман „Време за преструвки“.

Представянето се организира със съдействието на Португалски културен и езиков център „Камойш София“.

Представя издателство „Лемур“

 

 

18:00 – 19:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, шатра № 3:

Среща с автограф с писателя Петър Тушков и книгата му „Блуграс“ (поредица „Нулева зона“). „Петър Тушков пише не като разказвач на анекдоти, а като изследовател на вътрешните и външните граници на човешкото. Резултатът са единадесет разказа и една новела, дванадесет модела на миналото, настоящето и бъдещето, където оригинални идеи и ясен, красив език изграждат редкия обект, наречен истински добра литература“, казва за книгата Владимир Полеганов.

 

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Ентусиаст“, шатра №5:

Среща с автограф с Ирена Григорова

Представя издателство „Апостроф“

 

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Йорданка Белева

 

 

19:00 ч. – Сцена на културната програма

„Колонката на Гетов“ представя днешните проблеми на бизнеса през призмата на консултанта, заедно с тази на редовия клиент, което дава изключително ценна оценка за ситуацията.

Когато четете, със сигурност ще откривате в книгата и самите себе си, и сходни ситуации с тези, в които се намирате. Ако сте честни, ще намерите и отговора на въпроса какво трябва да промените в себе си и в бизнеса.

Представя издателство „Локус“

 

 

19:00 ч. – в The Steps

Премиера на „Празнично семейство“ от Йордан Славейков, представя Зорница Христова.

Представя издателство „Жанет 45“

 

 

5 юни (неделя)

 

11:00 ч. – На щанда на ИК „Хермес“, шатра № 36:

Среща с автограф с Александър Чобанов

 

 

12:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, шатра №32:

Среща с автограф с Йордан Славейков

 

 

13:00 ч. – Сцена на културната програма

Любомир Кючуков ще представи „Повелителят на Времето“, част втора от фентъзи трилогията му „Съдбата на Светлородните“

Представя издателство „Вижън Букс“

 

 

13:00 ч. – На щанда на издателство „Персей“, шатра №54:

Среща с автограф с чешкия писател Мартин Вопенка и романа му „Новата планета“, който предсказа бъдещето, в което вече живеем. Чипиране на хора, ограничителни мерки, лъжа, дезинформация и манипулация, онлайн образование, отнемане на свободи, невъзможност на хората да се обединят около общи ценности, заговор на шепа избрани, решили по драстичен начин да разрешат ситуацията с енергийната криза и голямата популация на населението… Сравняван с „Игрите на глада“ и „Игра на тронове“, този епичен роман е написан с изключително литературно майсторство. 

 

 

14:00 – 16:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, шатра № 19:

Среща с автограф с Любомир Кючуков – автор на „Възходът на Седемте“ и „Повелителят на Времето“, книги 1 и 2 от фентъзи трилогията „Съдбата на Светлородните“

 

 

16:00 ч. – Сцена на културната програма

Среща с Ивелина Радионова и представяне на книгите й „Алтъна“, „Обич“ и „До Боянския майстор“. Една от най-четените български авторки днес ще представи трите си книги, които спечелиха читателите. „Алтъна“ те кани да погледнеш света през други очи и да разбереш, че колкото сме различни, толкова сме и еднакви, когато пуснем доброто в душите си. „Обич“ и „До Боянския майстор“ са истории за любовта, трепереща, както свещица в пряспа, и едновременно с това достатъчно смела, за да премине през трудностите на битието.

Представя издателство „Персей“

 17:00 – Сцена на културната програма

Дебютният роман на Ангелина Ангелова – „Сърцето помни“, ни потопя в атмосферата на разкошните балове от викторианската епоха на Великобритания. Във времена, когато репутацията и богатството означават всичко, това е история за цената на направения избор. Почитатели на романтичната литература, каним ви на представяне и среща с автограф с Ангелина.

Представят издателство „Егмонт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *