Нови издания на шедьоврите на Дона Тарт „Тайната история“ и „Щиглецът“

Нови издания на емблематичните шедьоври на Дона Тарт – дебютния й роман „Тайната история“, един от най-запомнящите се романи за красотата и нейната тъмна страна в историята на литературата, и „Щиглецът“, мрачна, динамична и вълнуваща история, достойна за Дикенс, отличена с награда „Пулицър“, вече са на книжния пазар.

Книгите излизат с логото на издателство „Еднорог“.

Може да бъде изображение с 2 души, книга и текстово съобщение

„Тайната история“ – дебютният роман на носителката на „Пулицър“ Дона Тарт, разнесъл славата й по целия свят

Красиво написана книга, добре разказана история, увлекателна, тъжна и страшна, невъзможно е да се откъснеш от нея, преди да я дочетеш,“ пише за романа Джон Гришам.

„Ужасяваща като древногръцка трагедия,“ категорични са от Ню Йорк Нюздей.

„Прекрасно написана история, която държи в напрежение от първата до последната страница,” не пестят суперлативи от Вог

Това е една от най-запомнящите се литературни творби за разминаването между мечтите и действителността, за попарени амбиции и наивни фантазии, за пресечната точка на красотата и ужаса, така добре позната на древните.

Загърбил своето мизерно и ненавистно минало, Ричард Папен пристига в колежа „Хампдън“, изпълнен с надежди и амбиции. Много скоро сънливият, нереален живот в колежа го въвлича в упоителния си водовъртеж – особено след като се осъществява копнежът му да бъде приет в елитарната група на петима студенти, изучаващи класическата древност. Изискани издънки на заможни семейства, хладни, непристъпни и самоуверени – това са хората, чиито съдби се преплитат необратимо с живота на Ричард. Под въздействието на своя харизматичен професор групата интелигентни ексцентрици открива начин на мислене, който ги отпраща далеч от еднообразното съществувание на връстниците им.

Но животът в този елитен кръг има своя цена – много скоро Ричард научава страшната тайна, споила допълнително връзката между петимата – тайна, свързана с възраждане на древни ритуали, с невинно пролята кръв, която вика за отмъщение… 

И това е само началото…

„Щиглецът“ – шедьовърът на Дона Тарт, отличен с награда „Пулицър“

Една мрачна, динамична и вълнуваща история, достойна за Дикенс.

„Това е книга за изкуството във всичките му форми и още от началото си припомняме защо толкова се наслаждаваме на Дона Тарт: обсебващият сюжет и елегантната проза; живите, пълнокръвни герои; перфектно пресъздадените ситуации… Радостта и скръбта взаимно се допълват и в крайна сметка „Щиглецът“ открадва завинаги сърцето ни“, пише за романа Венити Феър.

Всяка нова книга на Дона Тарт, забележителна  фигура в света на американската литература, се смята за събитие, тъй като тя издава по едно заглавие на десет години. Последният й роман „Щиглецът“ – несъмнено литературно събитие от световна величина – е мрачна, динамична и вълнуваща история, достойна за Дикенс (както отбелязва и критиката), историята на един млад мъж, загубил рано майка си в терористичен атентат, израстване сред тайните и сенките на антикварно магазинче в Ню Йорк и фалшивия, лекомислен блясък на Лас Вегас. В аристократичния свят на стария Ню Йорк и в света на дрогата, залаганията и мафията във Вегас, животът на Тио Декър се свързва неразривно със съдбата на загадъчно изчезнала картина от стар фламандски майстор. Нищо не остава спестено на самотното младо момче – несподелена любов, затъване в утайката на обществото, дрога, преследване, измами и лутане в един свят, в който приятелите могат да се окажат врагове, а враговете – приятели.

Романът печели наградата “Пулицър” за 2014 г. за художествена проза и се радва на изключителен интерес от страна на публиката и критиката. Книгата е описана от журито като “красиво написан роман за съзряването, с изключително добре обрисувани образи“. “Книга, която вълнува ума и докосва сърцето”, добавят членовете на журито. „Щиглецът”, едно от най-популярните заглавия на американския пазар за 2013 г, е филмиран от холивудското студио Warner Bros. Режисьор е номинираният за „Оскар“ Джон Кроули („Бруклин“), а продуценти са Брет Ратнър, Брад Симпсън и Нина Джейкъбсън. Ратнър е добре познат с режисьорската си работа над „Червения дракон“ по едноименния роман за Ханибал Лектър, а Джейкъбсън е един от основните продуценти на хитовия филмов франчайз „Игрите на глада“.

Дона Тарт е родена през 1963 г в Мисисипи, САЩ. Автор на бестселърите „Тайната история”, един от най-запомнящите се колежански романи на всички времена, и „Щиглецът”, с която печели „Пулицър” за художествена литература за 2014 г. През същата година е включена в престижната класация на списание „Тайм” за 100-те най-влиятелни личности в света, както и в Топ 100 на най-добре облечените известни личности на модното издание „Венити Феър”. От „Щиглецът” са продадени над милион и половина копия по целия свят, а през 2019 г. излезе и екранизацията с Ансел Елгорт и Никол Кидмън в главните роли. Дона Тарт пише по един роман на десет години и обгръща личния си живот в пълна тайна. 

Можете да поръчате книгите ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *