Четем „Последният викингски крал“: Големият хит в историческия роман на XXI век

Викингите завладяха екрана и книгите, събуждайки интерес към силата и дързостта в онези сурови времена, в които те стават герои и завоеватели, като преминават през почти цяла Европа. Норвежкият писател Ян-Уве Екеберг, популярен в България с трилогията „Времето на меча“, написа най-епичната поредица романи за викингите – „Последният викингски крал“. Това са 5 романа с общ герой, като всяка от книгите е със самостоятелен сюжет. Поредицата се превърна в голям хит за почитателите на този жанр в скандинавските страни. Сравнявана е с „Рицарят тамплиер“ на Ян Гиу.

Серията е вдъхновена от историята на най-великия норвежки крал – Харалд Хардради, чиято слава се разнася в цяла Европа през XI век. Полубрат на крал Олав (канонизиран по-късно и превърнал се в най-уважавания скандинавски светец), той е принуден да стане изгнаник, прочува се с войнските си качества в Русия, става част от личната гвардия на византийския император и като такъв, стига до нашите земи и побеждава българския цар Петър Делян, след което се връща в Норвегия, където става крал, а по-късно предявява претенции и към трона на Англия.

В „Конникът на дявола“ след смъртта на брат си, крал Олав, Харалд е принуден да потърси убежище в чужбина. Така се озовава в Киевска Рус, където воинските му умения привличат вниманието на княз Ярослав. Той го поставя начело на руската войска, която под командването му постига победи, но самият Харалд си спечелва смъртен враг.

Викингът желае да се прибере у дома, за да си върне кралството, но иска преди това да се ожени за княжеската дъщеря Елисавета, в която се влюбва. Княз Ярослав обаче има условие: за да стане негов зет, Харалд трябва да си спечели слава и богатство.

Харалд знае къде може да се сдобие със слава и богатство: в Константинопол, в личната гвардия на византийския император (варягите). Дългият път дотам обаче се оказва изпълнен с опасности – вражески нападения, робски плен, кръвопролития и сражения… А след срещата с прочута жена воин, която ще го обучи на военно и ездаческо майсторство, той ще се превърне във воина, който всява респект у всички – конника на дявола.

Районите, през които трябва да премине Харалд, крият много опасности и изненади и през XI век са сборен пункт на различни народи: араби, варяги, византийци, появяват се и първите монголски пришълци. Всеки защитава себе си с оръжие и е готов на кръвопролитие. Издръжлив, силен, непоколебим и уверен в реализирането на мечтата си, Харалд преодолява всички препятствия, пред които е изправен. Пленен от хазарите, той печели уважението им и заедно с тях влиза в битка с могъщата византийската армия. Тя обаче побеждава, а оцелелите отвежда в робство.

Смелостта на Харалд впечатлява императрица Зоя, която държи реалната власт във Византия, и пътят му към императорската гвардия е отворен…

„Конникът на дявола“ е изключително увлекателен исторически роман. Реално съществували лица и събития оживяват пред читателя. Сюжетът е изпълнен с динамика, а Ян-Уве Екеберг го прави невероятно вълнуващ, втъкавайки в нишките му любов, омраза, жажда за власт и отмъщение.

Книгата е едно от заглавията на фокус на откриващия се днес Пролетен базар на книгата в парка пред НДК. Може да бъде намерена в шатра 54 (изд. Персей).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *