Вече можем да слушаме „Времеубежище“ на Георги Господинов

Разтърсваща история за времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом, зазвучава в платформата на Storytel с разказвач популярният български актьор Владимир Пенев

 

Безспорният бестселър на предложения за Нобелова награда Георги Господинов излиза за първи път в аудио формат в платформата на Storytel. Романът вече е достъпен на български език, а разказвач е популярният български актьор Владимир Пенев. „Времеубежище“ е третият роман на най-известния и превеждан български автор на XX век.

Той излиза 9 години след не по-малко успешния „Физика на тъгата“ и вече е преведен на над 20 езика. Сюжетът разказва за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, сплитащ сатира и носталгия, история и ирония по един стряскащо завладяващ начин. Срещаме се с познатия герой Гаустин, който се посвещава на една мечта – да лекува чрез минало. До къде може да стигне тази мечта и колко минало може да понесе човек, можете да слушате в  приложението за аудиокниги на Storytel.

“Мисля, че е хубаво да влизаме за малко в стаите на миналото, да постоим и да се върнем обратно. Ако стоим твърде дълго, това може да бъде опасно. Миналото е дискретно чудовище.” споделя Георги Господинов.  

Владимир Пенев и Георги Господинов Снимка: Storytel

Той е безспорно име в литературния свят в и извън границите на родната ни страна през последното десетилетие. Постепенно, точно както клиниките в неговото „Времеубежище“ тръгват от една идея и стигат до градове и държави, Господинов завладява сърцата и умовете на хиляди читатели и литературни лидери в цяла Европа. През 2020 г. най-изявените български критици изтъкват романа за литературното събитие на годината. Днес той вече е преведен на над 20 езика, награден е с редица престижни награди (италианската Strega Europeo, голямата награда за литература Атина, полската литературна награда Angelus и др.) и обсъждан от най-знаковите европейски медии, сред които La Repubblica, The Times, Politiken. Преди броени дни възходът на автора достига нови висоти с номинация за Нобелова награда за литература за 2022 г.

„Времеубежище“ е третият роман на Господинов със заявка за най-добрият досега, поглъщайки и развивайки по многопластов начин теми, заложени и в предишните „Естествен роман“ за началата и „Физика на тъгата“ за детството. „И така, темата е паметта“, предупредени сме от автора на пристъпване към същинската част от книгата… или пък от живота, защото се потапяме в темата за старостта. Клиниките за минало, създадени по утопична идея на главния персонаж Гаустин, са стаи, а след това сгради и градове, в които възрастни хора с деменция намират убежище от все по-чезнещото настояще. Така поне за малко могат да се завърнат към миналото, към нещо познато и към себе си. До къде могат да стигнат тези идеи и колко минало може да понесе човек, предстои да разберем, слушайки завладяващия глас на актьора Владимир Пенев.

До момента Георги Господинов има общо 11 книги в аудио формат в платформата на Storytel, сред които „Естествен роман“, „Невидимите кризи“, „Там, където не сме“, „И всичко стана луна“, с разказвач Стоян Алексиев, както и „Физика на тъгата“ и „Всичките наши тела“, озвучени от самия автор. Наред с творчеството на Георги Господинов, в Storytel могат да бъдат намерени над 3400 заглавия на български език в жанрове като романтика, класика, самоусъвършенстване, биографии, история, фантастика, бизнес, детска и тийн литература, оригинално съдържание под формата на аудио поредици, подкасти и други. А за тези, които все още не са тествали услугата, Storytel предлага ексклузивна лятна оферта само до края на месец юни. Всички нови потребители, които стартират абонамента си на сайта на Storytel преди 30 юни, ще могат да се възползват от офертата и да получат 50% отстъпка за първите 4 месеца. Повече информация за лятната оферта и услугата ще откриете на www.storytel.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *