Чешкият писател Михал Сикора представя в София романа си „Пет мъртви кучета“

Чешкият писател Михал Сикора гостува в България. Повод за това е българският превод на романа му „Пет мъртви кучета“ (изд. „Матком“, 2021) в превод от чешки език на Гинка Бакърджиева.

На 13 юни 2022 от 18.30 ч. авторът ще представи книгата си в Чешки център София, а на 14 юни – в Пловдив, от 17.00 ч. в Културен център „Тракарт“ (подлез „Археологически“) в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“.  Български партньор на събитието е изд. „Матком“, а чешки – Чешкият литературен център към Моравската библиотека в Бърно, с чиято финансова подкрепа се осъществява събитието. 

За книгата: Главен комисар Мария Вирова с псевдоним Голямата сова работи с екипа си по опасен случай, свързан с жестокост към животни. Разследват нощен грабеж, по време на който маскирани мъже открадват три мечки от зоологическата градина в Оломоуц и убиват един от пазачите. Освен това, когато един от заподозрените е убит от свой съучастник, става ясно, че детективите имат работа с много опасен противник. Историята се основава на загадъчното изчезване на три мечки от зоологическата градина и откриването на пет мъртви кучета, небрежно заровени в гората. Възможно ли е двата случая по някакъв начин да са свързани? Това е мистерия, която младата полицайка Кристина Хорова, бивша колежка на детективите от Оломоуц, се опитва да разгадае сама.

Търсенето ще я отведе по следите на нелегални боеве с кучета, организирани от местен влиятелен бизнесмен. Недоверието на екипа на съдебните експерти в Оломоуц не я отказва, но за инициативата си тя ще заложи на карта сигурността си. Какъв импулс ще внесе в разследването на двата случая и какви нишки всъщност ги свързват? Михал Сикора е един от най-добрите автори, които съвременната чешка детективска литература може да ни предложи. Книгите му за комисар Мария Вирова и екипа ѝ са превърнати в успешни телевизионни сериали.

За автора: Михал Сикора (1971) е чешки писател и университетски преподавател. Дебютира през 2012 г. с романа „Случай за екзорсист“, с който открива успешно серията с комисарката Вирова и с който са свързани и останалите му книги „Сини сенки“ (2013), „Още не е краят“ (2016), „Пет мъртви кучета“ (2018) и „Най-лошите опасения“ (2020). По мотиви от романите на М. Сикора възниква и цикъл от телевизионни минисерии „Детективите от Пресветата Троица“ (2015-2019, сценарий Петр Ярховски, режисьор Ян Хржебейк и Виктор Тауш), които събуждат множество положителни зрителски и критически отзиви и успешно се продават и в чужбина.Освен романи Михал Сикора написва заедно с Петр Ярховски сценарий за Чешката телевизия за минисериите „Живи мишени“ (2019) и „Заден план на събитията“ (2022). М. Сикора е също автор на няколко научни литературни публикации като например монография за Владимир Набоков (2002, 2004) и Филип Рот (2019).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *