Андрей Беловешкин съветва „Кога и с какво да се храним“

Много полезна книга – “Кога и с какво да се храним. Как да намерим златната среда между гладуване и преяждане” от Андрей Беловешкин – излиза тази седмица с логото на Книгоиздателска къща “Труд”.

Днес се издават безброй различни книги по диетология, но консенсус за храненето още не е постигнат. Едни от книгите развиват все по-нарастващ брой диетоложки митове, други ги развенчават. Едни автори се позовават на личния си опит, други апелират той да бъде игнориран

и предпочитат само медицинските доказателства. Трети обаче посочват доказателства, че повечето научни изследвания в храненето се финансират от производителите на хранителни продукти, а освен това съществуват и такива, които са заинтересовани от лечението, а не от профилактиката на заболяванията. Затова авторът Беловешкин пише тази книга от отделни глави, всяка от които е инструмент, правило за персонално вземане на решения за храненето. Всяко от тези правила е гъвкаво, за да може всеки човек да го прилага според начина си на живот. За жалост доста от теченията в диетологията представят радикални крайности, но има и среден път, който ще ви позволи да се възползвате от различните стратегии. Може да приемате калорична храна, но и да прилагате гладуване, да се храните както с мазнини, така и с въглехидрати! Принципът на средния, на златния път е стил на хранене, който е удобен за вас, той носи удоволствие и е полезен за здравето. Това е нещо реално без крайности и фанатизъм.

Всяка от 24-те глави в книгата е изградена по схемата: първо е разгледана историята на въпроса, как са се хранели хората някога, към какво се е адаптирал организмът ни и кое днес е различно. После накратко се разяснява как точно това правило влияе върху нашето здраве. Ще стане ясно , че продуктите и режимът на хранене влияят съществено на всички нива в организма ни. Влияят на неврохимичните процеси в мозъка, спомагат за създаването на навици и пристрастявания, влияят на функцията на хормоните и чувствителността на тъканите към тях, на функцията на имунната система, на активността на гените и т.н. Много от ефектите се проявяват след време, понякога след години.

В третата част на всяка глава има кратко формулирано хранително правило и се посочват нивата му на сложност, а след това се дават по няколко съвета и идеи за по-успешното му прилагане в живота. Може да започнете да четете от която и да е глава, защото всяко правило е валидно, дори ако бъде прилагано отделно. Но най-добре е да четете по една глава на ден и да прилагате прочетеното в практиката. Така четенето на книгата ще продължи около месец, през който ще добиете голям брой елементарни и полезни хранителни навици.

Андрей Беловешкин

Здравословните хранителни навици са ключ към дълголетието. Промените може да са малки, но силата им е в ежедневното повтаряне, в ефекта на натрупване! Защото доста от сегашните заболявания като сърдечносъдовите, затлъстяването, ракът, невродегенеративните и стареенето не възникват изведнъж, а се развиват постепенно. Затова е важно да мислим за храненето си в дългосрочна перспектива, защото нашият живот не е спринт „да отслабнем за лятото“, а маратон „да бъдем здрави и енергични дълги години и да избегнем ранното остаряване“. 

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *