Отиде си създателят на „Малкият Никола“. Сбогом, Жан-Жак Семпе!

Създателят на поредицата детски книги „Малкият Никола“, френският карикатурист Жан-Жак Семпе, почина на 89 години, дни преди да отбележи 90-ия си рожден ден, съобщава БТА. 

Семпе, това бяха рисунката и текстът. Беше усмивката и поезията. Понякога това са сълзи от смях в очите, тази вечер това са сълзи на емоция“, написа в Туитър френският премиер Елизабет Борн.

Семпе и Рьоне Госини, авторът на „Астерикс“, починал през 1977 г., създадоха заедно поредицата „Малкият Никола“ преди повече от 50 години.

Първото приключение на любимия герой е публикувано като комикс през 1956 г. в белгийско списание. Оттогава разказите са продадени в милиони копия и са преведени на повече от 30 езика. През 2009 г. забавните истории на Никола излизат на голям екран за първи път.

Семпе илюстрира повече от 40 книги, в които анализира света с любов и ироничен стил.

Карикатуристът е роден близо до Бордо на 17 август 1932 г. Първите си рисунки публикува още през 1950 г., първоначално под псевдоним. Няколко години по-късно той създава карикатури за списания, включително за „Пари Мач“, „Мари Клер“ . Жан-Жак Семпе е автор и на повече от 50 корици за „Ню Йоркър“.

На български език за приключенията на „Малкия Никола“ четем благодарение на издателство „Колибри“.

Снимка: Olivier Meyer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *