Алек Попов представя „Човек в стъкленица“ на македонския си колега Александър Прокопиев утре

Македонският писател Александър Прокопиев пристига в София за Нощта на литературата днес, когато ще бъде четена книгата му „Човек в стъкленица“ (издателство „Книги за всички“), отличена с наградата „Балканика“.

Събитието ще е в Център за изкуства „Арт Лаборатория“ от 18 ч.

Утре пък от 18.30 ч. в Културно-информационния център на Северна Македония ще бъде специалната премиера на книгата. Ще я представи писателят Алек Попов.

Александър Прокопиев

Оригинален, с чувство за хумор и ерудиран, автор за всички поколения, Александър Прокопиев е написал очарователна и остроумна книга, която ще ни спечели и ще ни даде уникално читателско изживяване.

Той разказва за вината и прошката, за тежестта на победите и пораженията. Неговите сюжети преплитат съвременни истории с приказни, легендарни и митологични мотиви. Така писателят прави свои интерпретации на „Дивите лебеди“ и „Снежанка“ или ни показва света през погледа на уродливо извънбрачно дете, на човек с едно крило, превърнал се в цар на птиците, на странник, опитомил змийче, на алхимик, опитващ се да създаде човече в стъкленица.

Роден през 1953 г. в Скопие, Александър Прокопиев завършва сравнително литературознание и теория на литературата. Той олицетворява постмодернистичното течение в Северна Македония. Издал е двайсетина книги, превеждан е на много езици. Името му е споменато в Енциклопедията на Сорбоната Les Lettres Europeanennes редом до имената на Орхан Памук, Херта Мюлер и Елфриде Йелинек. Артистичен директор е на Международния литературен фестивал PRO-ZA Balkan, член е на Македонския ПЕН и на Сдружението на независимите писатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *