Захари Карабашлиев препоръчва горещо „Инкогнито“: Това е една от най-удивителните книги за мозък и мислене

Писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев препоръчва новата книга на Дейвид Игълман „Инкогнито“. Ето какво пише авторът на „18% сиво“ във фейсбук профила си:

Това е една от най-удивителните книги за мозък и мислене. Автор е Дейвид Игълман (1971) — невроучен, преподавател в Станфорд, ръководител на лаборатория по криминология, автор превеждан на 32 езика и др.

“Инкогнито” е книга, която обяснява как това, което се случва ежеминутно с нас е резултат от скрити механизми на най-могъщото, до което имаме реален достъп и което познаваме най-малко — човешкия мозък. Същият, който работи денонощно в изключително натоварен режим, върши всякакъв вид машинации тайно, подава и обработва идеи, а прави всички това в режим “инкогнито”. К.Г. Юнг казва, че във всеки от нас “има някой друг когото не познаваме”, а Роджър Уотърс от Пинк Флойд пееше: “В главата ми има някой, но това не съм аз”. (Което обяснява някои неща за него в днешни дни, но това е друга тема.)

Какво е “аз”? Какво е “мен”? Как виждаме, когато гледаме? Как съставяме мнение? Какво е мисълта? Как избираме? Какво е интуицията? Какво е истина, илюзия, човешка памет? Защо нашият съзнателен ум знае толкова малко за самия себе си? Какво е свободна воля и дали тя въобще съществува? И какво ако нашето поведение, нашите мисли, чувства и изживявания са подчинени на мощна електромагнитна машина, която е (към момента) тотално неизвестна за нас, а всъщност точно тя обуславя поведението ни?

Книгата изобилства от прелюбопитни научни факти. Възможно ли е човек живее с едно мозъчно полукълбо? Благодарение на съвременната медицина – да. Но какво се случва с него? Лишен от зрение на 3-годишна възраст успява да “прогледне” след 43 години. Но как мозъкът му се справя с новата информация? Безкрайно интересни примери и референции – от Блез Паскал до Мел Гибсън. Какво е красотата? Изневярата? А расизма? Двупартийната система има ли връзка с устройството на мозъка? А демокрацията? Битката между разум и емоции? Демократичен ли е мозъкът? Има ли граждански войни в него? Какво се е случвало в мозъка на убиеца от Тексаския университет през 1966 Чарлс Уитман? Доколко гените ни предопределят като хора? Природа и възпитание — кое е по-силно? Свободната воля…

Тази книга предполага истинско участие на читателския мозък в авторовия:)

Намирам я за изключително интересна и полезна.

И препоръчвам горещо!

Превод на Елена Филипова

Редакция и корекция: Катя Найденова

С корица на Фиделия Косева

Отговорен редактор: Христо Блажев

Можете да поръчате „Инкогнито“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *