Честваме 100 г. от рождението на унгарската писателка Агнеш Балинт с ново издание на „Джуджето, прасенцето Стафидко и Таде“

100-годишнината от рождението на прочутата унгарска авторка Агнеш Балинт отбелязваме с чисто ново издание на чудната книжка „Джуджето, прасенцето Стафидко и Таде“. 

Родената на 23 октомври 1922 г. Балинт е първият детски редактор на унгарската телевизия, унгарските детски и младежки телевизионни програми, един от основателите на детската телевизия в Унгария, писател, преводач и художник 

Нейните литературни постижения са резултат от дългогодишната ѝ любов към книгите. Тя се научава да чете още на 5 години, а на 12 вече е написала шест кратки истории, на които сама прави и илюстрациите. На 14 години пише разказа „Фани, модерната фея“, който година по-късно е публикуван в унгарско детско списание.

През 1958 година Балинт започва работа като редактор в унгарската телевизия в новооткрития отдел за детски и юношески предавания. Тя прекарва следващите 35 години от живота си, пресъздавайки вълшебни, забавни и разнообразни детски истории на малкия екран. Предаванията, на които е продуцент, винаги са увлекателни и образователни и стават любими на поколения деца в Унгария. 

Паралелно с кариерата си в телевизията, Балинт не спира да твори и на хартия. Много от разказите, които е написала, стават класика както в Унгария, така и в много други страни по света. Едни от най-популярните ѝ творби са „Какво има на улица Футринка?“, „Капитан Бруно“, „Островът на водните кончета“, „Дневникът на Мишлето“, „Джуджето, прасенцето Стафидко и Таде“ (Mazsola), както и много други. Историите на Балинт носят в себе си чисти детски емоции, топлина и искреност и предизвикват усмивки у читателите си.

През 1997 година Агнеш Балинт е наградена с Унгарски орден за заслуги към републиката.

Прасенцето Стафидко е един от най-известните герои на Балинт както на малкия екран, така и в разказите ѝ. Книгата за Стафидко излиза за първи път 1965 година и е преведена на множество езици по света. По случай 100 годишнината от рождението на Балинт, издателство „Миранда“ има удоволствието да сподели, че съвсем скоро  сборникът „Джуджето, прасенцето Стафидко и Таде“ ще бъде публикуван и у нас – с илюстрациите на Владимир Сутеев (художник и автор на незабравимите „Приказки и картинки“) и прекрасния превод на Иванка Павлова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *