Филмът по бестселъра „Върнато момиче“ на Донатела Ди Петрантонио жъне успех след успех

Романът „Върнато момиче“ на италианската писателка Донатела Ди Петрантонио постигна голям успех в Италия и е публикуван в над 30 страни. Само в Италия са продадени над 300 000 броя от книгата, която също е финалист за наградата „Стрега“ за 2021 г., носител на наградите „Кампиело“ за 2017 г., „Наполи“ и „Сегафредо Дзането – една книга, един филм“, похвалиха се от издателство „Авиана“, благодарение на което книгата достигна и до българските читатели.

По мотиви от сюжета на международния бестселър е екранизиран филм, който през 2021 г. спечели специалната награда за режисура на Международния филмов фестивал в Рим и получи номинация за наградите „Оскар“. 

Филмът на режисьора Джузепе Бонито спечели наградата в категорията за най-добър филм на 49-ото издание на международните награди „Енио Флаяно“ за 2022 г. На международните награди за кино „Давид Ди Донатело“ за 2022 г. сценаристката Моника Дзапели и писателката Донатела Ди Петрантонио печелят наградата за най-добър адаптиран сценарий за „Върнато момиче“. През 2022 г. актрисата Ванеса Скалера (в ролята на родната майка) става лауреат на „Сребърната лента“ – най-старата награда за кино в Европа. Филмът е номиниран в четири категории на фестивала „Сребърната лента“.

Филмът представя историята на тийнейджърка, която по необясним начин е взета от приемното си семейство, което я отглежда с любов в града в продължение на тринадесет години и я връща в селския и архаичен свят.

След кастинг, в който участваха над три хиляди момичета от Абруцо, са избрани главната героиня (София Фиоре) и малката сестра (Карлота Де Леонардис). Заедно с тях двете майки, (Ванеса Скалера и Елена Лиети), също така и по-големият брат (Андреа Фуорто) и бащата, почти винаги мълчалив, изигран от Фабрицио Феракане.

 

Действието се развива в Абруцо, Италия. Едно тринайсетгодишно момиче губи всичко за една нощ – дом край морето, най-близките си приятели, безусловната обич на осиновителите си. То е върнато в многодетното семейство на родителите си, което никога не е виждало. 

Главната героиня губи комфортния си живот и влиза в свят на бедност, бори се да осмисли какво се е случило с нея и да открие себе си. Временно ли е това? Болна ли е нейната „майка“? Ще се върне ли за нея? Направила ли е нещо нередно? Докато скърби за предишния си живот, тя става близка със своята по-млада сестра Адриана, която й помага да се ориентира в новия си живот. 

„Върнато момиче“ е трогателна и пленителна история, чувствително изследване на идентичността, принадлежността, идеализма и как осмисляме света. Донатела Ди Петрантонио разказва за сълзите на живота с груби, откровени думи. Авторката се занимава с темата за майчинството, семейството, отговорността и грижите, от оригинална гледна точка и с рядка изразителна интензивност и горчивина.

„Този мъж ли взе тази рокля за теб?“, попита тя тихо.

„Той я купи за мен вчера, просто за да се върна тук“.

„Но какъв ти е той?“, попита тя, любопитна. 

„Далечен чичо. До днес живях с него и жена му“. 

„Но коя е твоята мама?“,  попита тя, обезкуражена.

„Имам две. Едната е твоята майка“. 

Донатела Ди Петрантонио (родена през 1963 г. в Абруцо, Италия) е един от най-добрите италиански романисти. По професия е стоматолог. Автор е на романите „Моята майка е река“ и „Красива моя“. Лауреат е на наградите „Кампиело“, „Наполи“, „Бранкати“ и „Стрега“. Романът „Върнато момиче“ постигна голям успех в Италия и е публикуван в много страни. Има филм и театрална постановка, основана на сюжета на романа.

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *