„Спътници на смъртта“: Запознайте се с най-известния скандинавски детектив в света

Частният детектив Варг Веум е един от най-популярните герои в криминалния жанр – и в литературата, и в киното. На него норвежкият писател Гюнар Столесен (1947) дължи световната си слава. Между 1977 и 2022 г. той създава 20 романа и 2 сборника с разкази. 12 от романите са екранизирани, а филмовата поредица с участието на чаровника Тронд Еспер Сейм е известна и в България. Книги от серията са спечелили големи литературни награди в Норвегия, Швеция и Дания. Паметник на героя бе издигнат в Берген и вече е сред забележителностите на града.

Един от най-четените романи с Варг Веум – „Спътници на смъртта“, излиза в превод на български (издателство „Книги за всички“). В него частният детектив получава обаждане, което го връща двайсет и пет години в миналото, към случай, с който се е заел като служител на Агенцията за закрила на детето. Тогава малкият Ян е бил разделен от майка си при трагични обстоятелства. Няколко години по-късно същото момче е замесено във внезапната и подозрителна смърт на приемния си баща, а десет години по-късно – в двойното убийство на семейна двойка, която се е грижела за него. Сега порасналият младеж е заподозрян в друго убийство и се крие от полицията някъде в Осло, твърдо решен да отмъсти на всички, които са разрушили живота му. В списъка на потенциалните му жертви е включен и самият Варг Веум.

Частният детектив трябва да направи всичко по силите си, за да разплете старите случаи, които на пръв поглед са били разрешени, да разкрие дълбоко пазените тайни и скритите взаимовръзки, както и да намери Ян, преди изпълненият с гняв млад мъж да го открие пръв и да сложи край на живота му.

„Спътниците на смъртта“ не е просто криминален роман, а своеобразен анализ на социалната несправедливост и тежката съдба на децата, които са останали без родители и са принудени да се борят за оцеляването си. Кое надделява? Генетичната предразположеност към престъпен живот, влиянието на нездравословната среда или силата на волята, стремежът да се измъкнеш от блатото и да заживееш като почтен човек въпреки произхода си и неблагоприятните условия? Гюнар Столесен дава отговорите по възможно най-въздействащия начин.

„Нов триумф за автора на криминални романи, който рядко разочарова.“ (Тере Стемлан, „Афтенпостен“/ Terje Stemland, Aftenposten)

„Столесен затвърждава позицията си на норвежкия крал на криминалния роман.“ (Моника Нурлан, Yndestad, BA)

Гюнар Столесен: „Опитвам се да правя като Хенрик Ибсен: да задавам въпросите. От читателя зависи да установи верните отговори. Но няма нужда да казвам, че проблемите на съвременното общество имат осезаема сила в книгите ми и не е трудно да различим елементи на политическа критика в дългата поредица от книги, която съм написал за Варг Веум. Чрез сюжета на криминалния роман можеш да преместиш главните си герои от най-ниските нива на обществото до най-високите, а като писател можеш да вземеш скалпела до всички тези различни нива, да ги отвориш раните, да видиш разликите или приликите между тях.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *