„Преди да измият кръвта” или войната през очите на поета Йордан Ефтимов

Авторът представя стихосбирката си на Панаира на книгата в НДК

 

Войната в Украйна през очите и стиховете на един поет – в световната литература вече има такъв пример и той е с български знак. Тези дни от печат излезе „Преди да измият кръвта” от Йордан Ефтимов – малка книга, побрала болката от заличаването на човешкото в човечеството.

Сбирката е като дневник, обхванал периода от първите дни на руската инвазия до 1 септември. В него четем 62 записки от войната, гледана през стъклото на екраните, сред които: „Това не е първата война”, „Така каза Ванга, Шойгу и шаманите”, „Изгубени във фалшивите новини”, „Танкове канибали и танкове, чакащи трансплантация”, „Войната е перманентна печалба за абсолютно всички”, „Съветът на дроновете”, „Версии за края на войната”, „Окопите като произведения на изкуството”.

„Преди да измият кръвта” излиза с корица от Станислав Беловски, чиито колажи от месеци са безмилостен коментар към актуалните събития по света и у нас. За произведението си по стиховете на Ефтимов визуалният артист е взел за основа потресаващия кадър на фотографа Айвър Прикет от разрушения град Бородянка.

„Каква война ни показва Йордан Ефтимов? Уж някаква чужда, далечна война, прецедена през серийни медийни образи, отгледани в мониторите на пропагандата, уж някаква метавойна, война от дистанция. Но именно в тази дистанция от хиляди километри поетът успява почти невъзможното – да назове болката чрез иронията, да разграничи човека от чудовището, да различи честността от лъжата, боята от кръвта. Кръвта, която още не е измита. Истинска съвременна антивоенна книга“, коментира ректорът на Нов Български университет Пламен Дойнов, който заедно с Бойко Пенчев е редактор на стихосбирката.

Зад реализацията на книгата стои издателство „Лист”. „Ние рядко издаваме поезия – досега в каталога ни бяха само баладите на Гьоте, но темата за войната в Украйна е твърде важна и не можем да позволим тя да остане неразказана и чрез изкуството – в случая със стихосбирката на Йордан Ефтимов”, коментира главният редактор Гергана Димитрова.

„Преди да измият кръвта” е сред акцентите на издателството на щанда им №425 на предстоящия Панаир на книгата в НДК. Тя ще бъде във фокуса и на съпътстващия събитието Международен литературен фестивал. Срещата на автора с читателите е предвидена за 9 декември от 14 часа.

За основа на корицата художникът Станислав Беловски използва потресаващия кадър на Айвър Прикет на разрушения град Бородянка.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *