Коледният календар на Страница.бг: „Коледата на едно дете в Уелс”

Специално за своите млади читатели и техните родители и близки Страница.бг започва декември с коледен календар, в който всеки ден до Коледа представя по една тематична книга от каталога на българските издателства.

На 14 декември припомняме великолепната история „Коледата на едно дете в Уелс”.

Гениалният поет Дилън Томас я съчинява и записва за предаване на радио Би Би Си през 1937-а. През 1950 г. я продава на сп. „Харпърс базаар” и тя се нарежда сред най-популярните му произведения в проза. Има десетки издания в целия свят, но в България излиза чак сега – в превод на корифея проф. Александър Шурбанов, с илюстрации от Ина Христова и с логото на „Лист”.

Издателството я включи в поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели”.

Човекът, написал жигосващите душата строфи:

„Не си отивай кротко в тъмнината!
Пред здрача да беснее старостта!
Вий, вий срещу смъртта на светлината!”

построява повествованието в „Коледата на едно дете в Уелс” върху хлапашки спомени.  Разказани от първо лице, те звучат автобиографично, но и в тази история на Дилън Томас въображението взема превес над реалността.

Бялата приказка на уелсеца започва така: „Коледите толкова си приличаха през онези години, останали зад ъгъла на морското градче и съвсем заглъхнали, ако не се смятат далечните гласове, които чувам понякога миг преди да заспя, че никога не мога да си спомня дали е валял сняг шест дни и шест нощи, когато бях на дванайсет, или е валял дванайсет дни и дванайсет нощи, когато бях на шест.”

После героят му се впуска в приключения с котки и снежни топки, за да стигне по някое време до въпроса „Какво ще направиш, ако видиш хипопотам по нашата улица?“

„Дилън Томас е сред любимите ми поети, познавам го преди всичко от преводите на Александър Шурбанов. Затова и исках той да преведе този малък спомен от детството на уелския поет. „Коледата на едно дете в Уелс” на български е толкова поетичен, колкото и когато слушаме записа с гласа на самия Дилън Томас пред микрофона на Би Би Си”, каза главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова.

 

Селекцията „Детски шедьоври от велики писатели” е носител на наградите „Златен лъв” за издателски проект на 2017 г. с  обществена значимост от Асоциация „Българска книга” и „Христо Г. Данов” в категориите „Изкуство на книгата” за 2018 и „Издание за деца” за 2019 г.

По-долу можете да надникнете из страниците на „Коледата на едно дете в Уелс”:

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *