Поетичната книга на Светла Радкова „Като днес, като винаги“ с премиера тази вечер

Гьоте-институт България и издателство „Ерго“ канят читателите на премиерата на поетичната книга на Светла Радкова „Като днес, като винаги“. Събитието ще се състои в библиотеката на Гьоте-институт България на 15 декември, четвъртък, от 18 ч.

В представянето ще участва София Пейчева, директор на РБ „Емануил Попдимитров“ в град Кюстендил, както и музикантите от трио „Фида“ от хор „Нуша“.

Ето какво казва за книгата на Светла Радкова известният български поет Петър Чухов: Поезия, изградена от естествени материали. Отглеждане на смисъл без изкуствено наторяване. Запазване на чувството без консерванти. Ефирен полъх на думи над минало и настояще. Вселена за завръщане.

А ето и думите на Димитър Христов: Новата книга със стихове на Светла Радкова е едно оригинално продължение на поетическото ѝ присъствие, белязано от специфичен собствен почерк и изострена чувствителност към случващото се сега и тук, но предопределено или повтарящо се в безграничната необятност на времето. Ето защо тя е озаглавила всеки свой лирически текст с латинското и с българското съответствие, за да успореди както различните епохи, така и настоящия момент с вечността. Сякаш археологически отломки от латински надписи са поставени във всекидневния порой на бързотечната реалност, в която авторката търси спасителните опорни точки от извора на библейската мъдрост до превъзмогването на злободневните проблеми на съвременника.

Светла Радкова е родена и живее в Кюстендил. Завършила е Икономически факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Работи във финансова институция.

Има публикации в литературните сайтове „ Кръстопът“, „Литературен свят“, „Асоциална поезия“ и др., награди от национални и международни поетични конкурси.

Нейни стихове са включени в литературни антологии и издания и са преведени на сръбски, италиански и македонски език.
Автор на поетичните книги „Неща за обличане“ (2015) и „Е.“ (2017).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *