Романът „Дъжд в Париж“ на Роман Сенчин – интересен поглед към живота и идеята за преходността на времето

Главният герой на романа „Дъжд в Париж“ Андрей пристига в Париж за пет дни и мисли, че този град може да го извади от поредица неуспехи и лични сътресения. За негово съжаление, през цялото време навън вали дъжд, поради което се отдава на пиене и спомени в хотелската си стая: за младостта през 1990-те години, за първата си любов и като цяло – за всичко за първи път – в Къзъл, столицата на Тува. Родителите и приятелите му вече са напуснали града, но това е неговият дом, от който той не желае да си тръгне…

Искреността и прецизността на автора, вниманието към детайла създават образа на четирийсетгодишен мъж и неговия живот в руската провинция. Струва ли си изобщо да отидеш в столицата на Франция, за да се отдадеш на меланхолия и тъга? Но може би Андрей успява да преосмисли живота си, което по някакъв начин ще повлияе на бъдещето му към по-добро? Героят и читателят постепенно осъзнават: без да разбират миналото, хората нямат бъдеще. Романът е интересен поглед към живота през очите на мъж и идеята за преходността на времето. 

Дъжд в Париж

„Има книги, които те карат да се замислиш. Има книги, които те карат да чувстваш. Книгите на Сенчин събуждат инстинкта за оцеляване.“ (Ирина Богатирева)

„В този роман Сенчин прави обратен завой от традиционната си безнадеждност, от установяването на леда под краката и търси човешките мотиви за живота… Всъщност Роман Сенчин е много ярък писател и романът му „Дъжд в Париж“ потвърждава това. Само за да стигне до тази светлина, той трябва да мине през валежите, меланхолията, студа и отчаянието.“ (Литературная газета) 

„Сенчин има фантастичен слух за всяка вулгарност – езикова, политическа, ежедневна.” (Лев Данилкин)

Роман Сенчин (роден през 1971 г. в Сибир) завършва инженерно образование. След това учи в Московския литературен институт, където става и преподавател. Неговата проза го прави един от най-видните представители на „новия реализъм“. Книгите му са сред финалистите за литературните награди „Голяма книга“ (2010, 2015 и 2019 г.), „Национален бестселър“ (2010 г.) и „Руския Букър“ (2009 г.). Романът „Елтишеви“ влиза в краткия списък на „Руския Букър за десетилетието“. През 2012 г. получава наградата на правителството на Руската федерация. През 2017 г. е лауреат на наградата „Писател на 21-ви век“ в номинация „Проза“ за книгата „Постоянно напрежение“. Романът му „Дъжд в Париж“ е публикуван през 2018 г. Творбите му са преведени в много държави. През 2017 г. се премества да живее от Москва в Екатеринбург.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *