Ето ги „Троянките“ на Пат Баркър

„Троянките“ е новата творба на една от най-изявените английски писателки Пат Баркър (р. 1943), носителка на „Букър“ и наградата на „Гардиан“ и финалистка за Дамската литературна награда, която излиза на български език с логото на издателство „Лабиринт“.

Тази книга е забележително продължение на „Безмълвието на момичетата“. Известната английска писателка Пат Баркър отново дава глас на жените, който в историята на Троянския епос е заглушен. 

Троя е паднала. Гърците са нетърпеливи да се приберат у дома заедно с плячката от една безкрайна война – троянките са част от техния трофей. За да опънат платната, победителите очакват благоприятен попътен вятър, който така и не се появява, защото боговете са оскърбени. Тялото на цар Приам лежи непогребано и осквернено… Гърците са принудени да прекъснат победоносния поход и се отдават на разгул и насилие. Изплуват стари вражди, пораждат се нови подозрения и съперничества.  

Бризеида, бившата робиня на убития Ахил, бременна с неговото дете, вече е свободна и е омъжена за един от верните му съратници Алким. Тя разказва за безрадостния живот на троянките, пленени в лагера на гърците и твърдо решени да оцелеят. Бризеида търси начин да си отмъсти. Дали ще успее? Дали със смелост и прагматичен ум ще спаси себе си и жените на Троя в един свят, в който само силата има значение?

Пат Баркър е английска писателка (р. 1943 г.). Печелила е „Букър“, както и наградата на „Гардиан“. Била е финалистка на Дамската литературна награда. Авторка на 15 романа. Характерните теми, които разработва, са паметта, травмата, оцеляването. Писането й се отличава с прецизен, ясен и директен стил. 

„Пат Баркър създава точен летопис не само на войната, но и на човешката природа,“ категорични са от Индипендънт.

„Четем /тази писателка/ не заради изящния език, а заради простите истини, заради увлекателния сюжет и ясния поглед за историята на нашия свят,“ пише Гардиан.

Можете да поръчате книгата през фейсбук страницата на издателството ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *