Истината за живота на Антон Прудкин от проф. Недю Недев

Има в българската история лица, за които се пише и говори противоречиво. Днес те биха изглеждали като Джеймс Бонд или като някой герой от филма „Бандата на Оушън“, но са били реални хора, със семейства и трагични съдби. Една такава личност е Антон Прудкин – роден в Русе, а баща украинец и майка българка. А „Антон Прудкин. Човекът смъртник“ (от Книгоиздателска къща „Труд“) е новата книга на проф. Недю Недев. Типично в своя интересен и сензационен стил на писане, той запознава с една много енигматична личност от историята ни.

Авантюрист, приключенец, художник, моряк, носител на ордена „За храброст“…. Личност с много лица е Антон Прудкин. А Недю Недев събира ценна информация за живота му – Защо избира да живее в България? Защо и как спасява хиляди евреи? Има ли шпионски период в живота му? И най-вече защо през целия си живот приема мисълта за своята принудителна смърт като нещо неизбежно?

Един от акцентите в книгата е посветен на дружбата, която свързва Антон Прудкин и Александър Стамболийски. Двамата споделят килия и общи идеи в затвора. Стамболийски спасява Прудкин, когато той се опитва да сложи сам край на живота си. В последствие двамата се сприятеляват. Прудкин споделя в своите записки от това време: “Стамболийски идваше през свободното си време и обичаше, седнал в работилницата ми, да ме наблюдава, както работя. При това обичаше да му разправям за мореплаването и за руското революционно движение… Стамболийски, наблюдавайки ме, като правя гимнастика и водообливания, ми се присмиваше и дори наричаше това лудешка работа, обаче когато му доказах как благотворно действа върху здравето и самочувствието ми този режим, и сам той под мое ръководство започна гимнастиките и обливането със студена вода. Убедил се веднъж в полезността на нещо – така лесно и бързо го възприемаше и удвояваше, което доказваше, че беше за новаторството.

Всичко в живота на Прудкин се случва като в съвременен екшън филм. След затвора Антон се замогва, не без подкрепата именно на Стамболийски. Но съдбата му поднася още падения, за които проф. Недев пише, подкрепен с доказателства от различни достоверни източници. Антон Прудкин по нареждане на Стамболийски организира атентат с провокационна цел. „Той взривил железопътния мост при с. Надежда, Софийско. Това било направено със знанието на земеделското ръководство – така твърди Прудкин. Целта била да се инсцени- ра атентат, в който да няма жертви, но да бъде използван срещу стачниците, като им се припише за тяхно деяние и послужи за претекст при ликвидиране на транспортната стачка“. През целия си живот Прудкин страда от своите „приятелства“ с лица от властта.

Но все пак има нещо, което тласка напред Прудкин. Това е вярата. „Без вяра човек е нищо. Вярата издига човека над животните, че дори над всичко. Вярата планини движи!“. Дори когато саботажната група, на която той е начело, е арестувана и осъдена на смърт, Прудкин вярва, че е действал за добро. Основното обвинение е „снабдяване с продоволствия на германските войски“, а дори в последните си часове той е спокоен: „Спокойно ми е на душата, а другото… е в ръцете на съдбата. И досега не ми е известно решението на Касационния съд, но ми е ясно, че делото е приключено неблагоприятно за мен. Ах, нека бъде така, обаче с това не се допринася за истината. Историята се повтаря“. 

Проф. Недю Недев е автор на редица изследвания на историческа и политическа тематика. Задълбочените му проучвания са подкрепени от снимкови и документални доказателства. А сред бестселътите му, под логото на издателство „Труд“, са: „Дворцовият преврат срещу Тодор Живков“, „Лщдмила Живкова. Александър Фол и другите“, „Никола Гешев: убит край с. Куклен“, „Инж. Георги Вълков“ и др.

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *