Пламен Антов представя „фрагментът, фрагментарно 2020“ на 9 февруари

Издателство Ерго, Институтът за литература към БАН и Институт Лист канят читателите на премиера на книгата с фрагменти „фрагментът, фрагментарно 2020“ от Пламен Антов.

Събитието ще се състои на 9 февруари, четвъртък, от 18 часа в Институт Лист – Унгарски културен институт, ул. Аксаков 16. Книгата ще представят проф. Александър Шурбанов и проф. Георги Каприев, с участието на автора Пламен Антов и издателя Мартин Христов.

Пламен Антов (1964) е проф. д. ф. н. в Института за литература при БAH, поет, писател. Автор на около 200 научни публикации и на няколко монографични изследвания: върху българския постмодернизъм (2010, 2016), Яворов и Ботев (2009), Емилиян Станев и Мартин Хайдегер (2019–2021), „До Чикаго и назад“ и „Бай Ганю“ (2021), както и на 13 книги с поезия, разкази и пиеси. Пътешественик.

Повече от всяка друга, една книга с фрагменти не съдържа нищо извън себе си точно защото повече от всяка друга съдържа само минимална част от себе си – необходимото и достатъчното. А ако нещо все пак би могло да се добави, то бездруго ще е вече казано. Например, че това е именно книга, макар и книга с фрагменти, външно рамкирана от една календарна година (способ, комай единствен способен да дисциплинира поне относително една толкова недисциплинирана книга, каквато е книгата с фрагменти).
Но това е и изследване на жанра, защото не инак, а просто по силата на естественото съответствие между формата и съдържанието една монография върху фрагмента може да бъде само фрагментарна.

Фрагментът е най-играещият жанр и играта е непоклатимото му алиби. Той винаги е по-голям от себе си и по-малък от себе си. Това го отличава от афоризма, който е самотъждествен.

Книгата си поставя двояка задача: от една страна, да дефинира тъй наречената форма „фрагмент“ като литературно-философски жанр. А от друга, да ни предложи широк набор от текстове като илюстрация на този жанров тип. Но както се оказва – и като интересно самò по себе си четиво.

По силата на самия си обем и на своето калейдоскопично разнообразие този сякаш мислен като втори аспект на книгата надделява над първия и властно привлича читателското внимание, пише за книгата проф. Александър Шурбанов.

…едно широко, трудно разграничимо поле между теоретично-аналитичното, белетристично-есеистичното и лирическото, от трета.
Непременно трябва да се забележи езикът – български език от много високо качество, пише проф. Георги Каприев.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *