„Радиант“ от Тони Валенте: Хитова френска манга, завладяла Япония, тръгва и у нас

Популярният комиксов стил „манга“ се завръща на български с френското заглавие „Радиант“ от Тони Валенте. „Радиант“ е първото френско издание в жанра, което излиза в родината на мангата – Япония.

Главният герой в историята е момче на име Сет. То живее в свят, който е опустошен от чудовища, наречени немезиди. Сет се впуска в преследване на немезидите и няма да се спре пред нищо, докато не се пребори с всички. Динамичният сюжет, закачливият хумор и епичните битки са само част от силните елементи на историята, които я превръщат в хит сред читателите.

Издателство Artline Studios, под чието лого преди излизаха мангите „Наруто“, Death Note и One Piece, възобновяват издаването на манга с първия том на „Радиант“. Преводач от френски е Венелин Пройков, който се е доказал като майстор на забавните истории с преводите си на комиксите за Астерикс и Обеликс.

В основата си manga, или навлезлия вече у нас термин „манга“, е комикс, създаден в японски стил. Характерно за него е, че се чете от дясно наляво. Мангата има почитатели от всички възрастови групи. Обикновено манга изданията са черно-бели, като често изключение правят кориците и първите няколко страници, които са пълноцветни. Оформлението на „Радиант“ следва същия принцип.

„Радиант“ е типичен представител на шонен (shonen) мангата – т.нар. момчешка манга в приключенски стил, насочена към юноши на възраст между 8 и 18 г. Това е най-популярният стил, характеризиращ се със зрелищни битки. Манга заглавия като „Наруто“ и „Ю-Ги-О!“ попадат в тази категория.

Към момента в оригинал са излезли 17 тома от „Радиант“, а през 2018 г. благодарение на Studio Lurche мангата получи и екранизация като аниме.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *