„Тайният ключ на Джордж за Вселената” от Стивън и Луси Хокинг обяснява света на физиката и астрономията на децата

В изданието са поместени и истински цветни снимки от Космоса

 

Освен с революционните си теории и общозначими трудове гениалният  Стивън Хокинг е известен и с изключителната си способност да обясни сложния свят на физиката и астрономията на езика на децата. Съвместно с дъщеря си Луси Хокинг той създава поредица, която разкрива на разбираем език за малките читатели тайните на науката и Вселената, като ги прави част от шеметните приключения на любознателния Джордж и неговата нова приятелка Луси.

В ново издание след дълго отсъствие на пазара на български език се появява първата книга от поредицата –  „Тайният ключ на Джордж за Вселената”  (изд, „Сиела“).

  Запознайте се с Джордж – малко момче, който болезнено си мечтае да има компютър, макар и да се радва и на заместителя, който получава – голямо розово прасе. А животът с подобен домашен любимец би трябвало да е скучноват и спокоен. Докато един ден то не прескочи оградата и не се озове в двора на изоставената отдавна съседна къща, в която отскоро са се настанили ученият Ерик и дъщеря му Ани. Както и наистина най-забележителният компютър, който може да си представите.

Така Джордж се оказва въвлечен в неочаквано пътешествие право в открития Космос, където возенето на комети е разрешено, а планетите от Слънчевата система са на една ръка разстояние. 

Заедно с Ерик и Ани момчето ще открие какво са атомите и молекулите, звездите, планетите и техните луни и ще се докосне до загадъчните черни дупки, на които и самият Стивън Хокинг е посветил голяма част от научната си кариера.

От различни обяснения за появата на звездите, планетите, спътниците до теорията на лъчението на Хокинг – различни факти и теории от необятния свят на физиката и астрономията оживяват на езика на децата. 

Сред страниците на книгата са разпръснати и очарователни черно-бели илюстрации и  съвсем истински сателитни цветни снимки, които да помогнат за по-добрата визуална представа на описаните теории и факти. 

Забавно, вълнуващо и изключително полезно, „Тайният ключ на Джордж за Вселената”  от Луси и Стивън Хокинг е впечатляващо и вдъхновяващо издание, което ще запали любовта към науката не само у най-малките читатели, но и у техните родители.

Из „Тайният ключ на Джордж за Вселената”  от Стивън и Луси Хокинг

„Тайният ключ на Джордж за Вселената”  от Стивън и Луси Хокинг

Ерик отиде до вратата и подаде глава навън в коридора.

– Ании! – провикна се той към стълбите нагоре.

– Дааа! – достигна далечният ѝ глас до тях.

– Искаш ли да дойдеш и да видиш раждането и смъртта на една звезда? – попита Ерик.

– Виждала съм го вече – отвърна тя. – Много пъти. – Те чуха трополенето на краката є по стълбите и

след секунда главата ѝ се показа през вратата. – Може ли да си хапна чипс?

– Ако имаме – отговори Ерик. – А ако имаме, ще го вземеш, ще го донесеш в библиотеката ми и ще го споделиш с Джордж. Става ли?

Ани се усмихна сладко и изчезна към кухнята.

След малко чуха шума от отварянето и затварянето на вратите на кухненските шкафчета.

– Не трябва да є обръщаш внимание – заяви Ерик любезно, без да поглежда към Джордж. – Няма лоши намерения. Просто е… – той се разсея и отиде до далечния край на стаята, където започна да се занимава с един компютър, който Джордж не бе забелязал досега. Беше твърде впечатлен от останалите предмети, за да погледне към плоския сребрист екран и клавиатурата под него. Странно как не бе видял компютъра още с влизането. Наистина копнееше да успее да убеди майка си и баща си да му купят компютър. Спестяваше джобните си пари, за да си купи сам, но при сегашната скорост (50 пенса на седмица) бе изчислил, че ще му трябват около осем години, докато може да си позволи дори някакъв много раздрънкан компютър втора ръка. Така че засега му се налагаше да ползва онези бавни стари машини в училище, които се скапваха на всеки пет минути и имаха мазни отпечатъци от пръсти по мониторите.

Компютърът на Ерик беше малък и изящен. Изглеждаше мощен и готин – от типа компютри, които можеш да видиш в космически кораб. Ерик натисна няколко клавиша и машината издаде някакъв звук, подобен на тананикане, докато светли цветни проблясъци минаваха по екрана. Той потупа компютъра доволно.

– Забрави нещо – изрече странен, механичен глас.

Джордж си изкара акъла.

– Така ли? – доби объркан вид Ерик за момент.

– Да – отвърна гласът. – Не си ме представил.

– Съжалявам! – възкликна бащата на Ани. – Джордж, това е Космос, моят компютър.

Джордж само преглътна. Нямаше представа какво да каже.

– Трябва да кажеш здравей на Космос – прошепна му Ерик. – Иначе ще се обиди.

– Здравей, Космос – измънка момчето нервно. Никога не беше разговаряло с компютър преди и нямаше представа накъде се очакваше да гледа.

– Здравей, Джордж – отвърна Космос. – Ерик, забрави още нещо.

– Сега пък какво?

– Не си казал на Джордж, че аз съм най-мощният компютър в света.

Ерик примирено вдигна очи към тавана.

– Джордж, Космос е най-мощният компютър в света – повтори той.

– Точно така – съгласи се машината. – Такъв съм.

В бъдеще ще има по-мощни компютри от мен. Но в миналото или настоящето няма.__

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *