„Градината“ от Павел Чех: Изумителна история с вълшебни илюстрации

„Градината“ (изд. Персей, превод Деница Проданова) е изумителна с размаха си история  – за света на децата и възрастните, за търсенето на онова дете вътре в нас. Дори да пропътува света, за да опознае непознатото, човек накрая само си дава сметка, че онова, което търси, ще открие там, откъдето е тръгнал…

Необикновените рисунки на художника са колкото за деца, толкова и за възрастни. Затова „Градината“ се препоръчва в широк диапазон – от 4 до 99-годишна възраст. Текстът пък просто отпуска юздите на фантазиите ни. Разбираем е дори за най-малките, стига да им го прочетете.

Историята е затрогваща и носталгична. Художникът и писател Павел Чех припомня, че всяко дете има мечти, които искат грижи и внимание. Дадем ли отпуска на въображението си, животът бързо посивява… Затова и „Градината“ подкрепя това най-важно детско качество – умението да се фантазира и да се измислят истории. Първо изчетете текста, който предлага художника, а после създайте с вашите съкровища у дома нов. Историята бързо може да бъде прекроена.

Книгата на Павел Чех се радва на голям успех в родната му Чехия – за потвърждение, рейтингът на „Градината” в Чехословашката библиографична база от данни е невероятните 97%.

54-годишният сега писател е шлосер по професия. Работи и като техник в машиностроителен завод. Непрофесионалните му рисунки обаче заинтригуват издателите – и така той се впуска в приключението на живота си. Днес има написани и илюстрирани около 40 книги – от тях на български вече се радваме на „Дяволчето“ в превод също на Деница Проданова.

Чета с удоволствие исторически книги – разкрива писателят притесненията си пред в. „Лидове новини“. – Направо ме побиват тръпки как се повтаря всичко. Как „голямата“ история на човечеството се състои от съревнования, битки, убийства и насилие. От никога несекващото желание за печалба, превъзходство, власт и насилие.”

Павел Чех обича и колекционира комикси още от дете. Казва, че онези, за които мечтаел най-много, стигали най-трудно до тогавашна Чехословакия. Така неусетно започнал и да рисува…

По-долу можете да надникнете из вълшебните страници на новата книга:

Ето и няколко мнения на читатели за „Градината“:

·       Купих я за 4-годишния си син и не съжалявам. И двамата с него намираме по нещо за себе си. Текстът е оскъден, но въпреки това допълва илюстрациите подходящо и достатъчно. Заедно с това оставя място за въображението на читателя. Можеш непрекъснато да гледаш илюстрациите и винаги ще намираш там нещо ново.“ (Симоус)

·       Чудесно създадена е от гледна точка на проза и илюстрация. Книгата носи толкова задълбочени идеи, които са в основата си гениално прости. (Акзузка)

·       Бях на много красива изложба на Павел Чех и отново си дадох сметка, че макар да обичам всичките му книги, най-много харесвам „Градината”. Красива е и трагична в същото време, за деца и за възрастни, поетична и всекидневна и винаги може отново да те просълзи и да ти донесе внезапна радост от детските мечти.” (Ринае)

Читателските мнения са от Československá bibliografická databáze

Можете да поръчате „Градината“ през фейсбук страницата на издателството ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *