Детската класика „Пинокио“ в ново издание с вълшебните илюстрации на Кестутис Каспаравичус

Вечната класика „Пинокио“ от Карло Колоди излиза на български език в чисто ново издание с вълшебните илюстрации на Кестутис Каспаравичус и с логото на издателство „Лабиринт“.

Красиво празнично издание с рисунките на световноизвестния илюстратор, литовеца Кестутис Каспаравичус, с което обогатяваме поредицата „Шедьоври на световната илюстрация“

Старият Джепето решава да си измайстори от парче дърво кукла за чудо и приказ, която да нарече Пинокио и с която да обикаля по широкия свят и да радва децата. Но тъкмо е издялкал езика, и дървеното човече му се изплезва, после скача на крака, бяга от къщата и се впуска в какви ли не приключения, и весели, и страшни…

И до ден днешен, близо сто години след създаването си, увлекателната поучителна история на Пинокио продължава да вълнува и да забавлява малки и големи. Текстът е внимателно адаптиран, така че да е разбираем и за най-малките читатели, а изящните рисунки на Кестутис Каспаравичус ще украсят и най-богатата детска библиотека.

Карло Лоренцини е роден на 24 ноември 1826 година във Флоренция и по-късно взима творческия псевдоним Колоди – от селцето Колоди, родното място на майка му. По време на войните за независимост на Италия служи като доброволец в тосканската армия. Първоначално е журналист, пише и книги за възрастни. Едва през 1875 година прави първите си опити в детската литература и превежда приказките на Шарл Перо. През 1881 година започва да пише „Приключенията на Пинокио“, които първоначално излизат в подлистника на детския вестник „Джорнале дей бамбини“.

Карло Колоди умира на 26 октомври 1890 година във Флоренция, без да подозира, че творбите му ще го направят световноизвестен и най-прочутият му герой Пинокио ще заживее свой живот.

 Кестутис Каспаравичус (р. 1954) е литовски художник и писател, номиниран за най-престижната награда в детската литература – „Ханс-Кристиан Андерсен“, удостояван е и с наградата „Илюстратор на годината“ на УНИЦЕФ (2008, 2010 г.) и с много други международни отличия. Книги с негови илюстрации са излизали на 26 езика, сред които китайски, английски, немски, полски, руски, корейски, украински. Рисунките му предават цялата магия и красота на класическата италианска творба.

Надникнете из вълшебните страници на новата книга:

Можете да поръчате книгата през фейсбук страницата на издателството ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *