Романът „Клара“ – почит към жените и тяхната храброст

Любовно-историческата творба на Кърт Палка излезе дни преди Осми март

Омагьосващ, мъдър и елегантен роман за надеждата, любовта и триумфа на човешкия дух. Това е „Клара“ – новото заглавие на издателство „Кръг“, с което Кърт Палка, канадски писател с австрийски произход, дебютира на български.

Разтърсващата любовна история е почит към жените и тяхната несломима сила, която им помага да превеждат себе си, своите деца и човечеството през периоди на страховити изпитания като война, докато мъжете се сражават на фронта. Книгата, в превод на Диляна Георгиева и с корица от Таня Минчева (Kontur Creative), e по книжарниците от 6 март – точно преди Международния ден на жената.

Романът проследява интелектуалното, професионално и морално развитие на Клара Херцог на фона на красивата Виена и реални съби­тия от 30-те и 40-те години на XX в. Като блестяща студентка по психология героинята среща кавалерийския офицер Алберт. Въпреки неодобрението на семейството й, тя се омъжва за привлекателния мъж. Но скоро сянката на Третия райх пада върху страната и щастливият им семеен живот приключва. Принудена да се сбогува с любимия си, който заминава на фронта, Клара остава в окупирана Виена, за да опази разбитото си семейство.

„Палка разказва историята на Клара с дълбока чувствителност. Той изгражда у читателите симпатия и възхищение към силата, смелостта, непоклатимата любов и състраданието, които младата жена демонстрира пред ужасни предизвикателства – пише за книгата в „Пъблишърс Уикли”. – Този завладяващ и незабравим роман ще ви накара да викате „браво“ за устойчивостта на човешкия дух.“

Творбата провокира и много въпроси като какво щяхме да направим ние, ако живеехме по време на Третия райх. Занимава се с някои от важните теми в литературата – войната и храбростта, но най-големият й принос е фокусът върху жените, принудени да оцеляват сами в опразнените градове, докато мъжете ги няма. „Клара“ дава проницателен поглед към виенчани и изпитанията, с които се борят по време на нестабилните периоди през 30-те, 40-те и следвоенните години.

Книгата се разгръща и въз основа на докумен­тирани исторически факти, които Кърт Палка събира години наред, за да я на­пише. „Имах цели чекмеджета, пълни със записки от разговори с хора, които живееха във Виена, Ню Йорк, Лондон и Тел Авив – обяснява авторът в своя бележка, публикувана в романа. – Най-възрастният, с когото разговарях, бе виждал император Франц Йозеф да се разхожда във виенски парк през 1904-та. Други бяха воюва­ли през Първата световна война, бяха виде­ли края на дуалистичната монархия; мнозина помнеха Голямата депресия и събитията след това: боевете по улиците на Виена през 30-те години на XX век – времето, което в крайна сметка до­веде до националния социализъм.“

Но от най-голяма полза за Палка е семейната папка с документи от 1930 – 1950 г., повечето от които подпечатани с орли и свастики. „По същия начин, по който хората някога са засаждали дървета, за да могат правнуците им някой ден да се наслаждават на сянката им, така и тези документи са били събирани от различни членове на семейството ми две по­коления наред, образувайки архив, за да може потомците да не забравят”, пише Палка и успешно претворява наследеното в роман, който не се забравя.

Кърт Палка (р. 1941) е писател и журналист, роден и отраснал в Австрия. Професионалния си път започва в Африка, където снима научнопопулярни филми в Кения и Танзания. Мести се в Канада, където живее и днес, и работи в различни телевизии и печатни издания; заема и поста старши продуцент в „Си Би Си“. Палка е автор на осем романа, сред които е „Клара“ – финалист за наградата „Хамет“.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *