Новини

Латвийската писателка Лаура Виноградова пристига в София, представя „Реката“

На 14 март издателство „Колибри“ кани читателите в Casa Libri (ул. „Цар Асен“ 64) от 19 ч. за среща с латвийската писателка Лаура Виноградова! Тя пристига в София, за да представи романа си „Реката“ пред българските читатели.

Лаура Виноградова завършва Техническия университет в Рига, а първите ѝ литературни изяви са в областта на детската литература. Следват два сборника с разкази и първият ѝ роман, „Реката“ (2020), номиниран за годишната латвийска награда за литература и удостоен с Европейската награда за литература през 2021 година.

„Реката“ (превод: Милен Митев) е горестна история, изтъкана майсторски, с вкус към детайла, и заредена с просветляваща надежда. Десет години след изчезването на сестра си Руте продължава да живее с огромната мъка по нея и да ѝ пише писма, за които не е сигурна, че ще стигнат до получателя си. Преследват я и спомените за нерадостното ѝ детство, мъчителните мисли за майката, която е в затвора, за бащата, когото никога не е познавала. И Руте бяга – от града, от работата си, от съпруга си и най-вече от самата себе си. В оставената ѝ в наследство бащина къща тя се сближава с добронамерените си съседи, но истински близка ѝ става единствено… реката. Единствено в нея Руте намира някакво утешение. И дори когато се опитва да започне нов живот със съпруга си, когато поне привидно на хоризонта на трагичния ѝ живот се очертава някаква надежда за ново бъдеще, реката остава символичният образ на сестринската любов.

Събитието във Фейсбук можете да намерите ТУК.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *