„Честърфийлд от петия етаж“ на Натали Ронво: Роман, който възхвалява истинското приятелство и живота

Изпълнена с нежност и хумор, „Честърфийлд от петия етаж“ на люксембургската писателка Натали Ронво е оптимистична книга за невероятната среща и развиващото се приятелство между мъж, погълнат от рутината си, и неговия стар, ексцентричен съсед.

Главният герой на романа Люка е доста сдържан млад мъж. Неговото ежедневие е предимно запълнено от работата му, която той харесва и на която се наслаждава. Живее сам и отделя малко време за удоволствия. 

Един ден Люка среща Люсиен, неговия съсед от петия етаж. Трудно е да определи възрастта му, но този харизматичен и малко странен мъж бързо навлиза в живота на Люка, тъй като го посещава всяка седмица във вторник вечер. Тези срещи ще позволят на двамата мъже да се опознаят и да изградят силно приятелство. Също така, неволно, чрез оказване на приятелски услуги или изпълнение на тривиални поръчки, Люсиен се опитва да разведри ежедневието на младия си приятел, като го тласка да си почине от работата и най-накрая да вкуси от удоволствията на ежедневието. 

Един ден обаче Люсиен разкрива на Люка, че до него са изпратени закодирани писма и анонимни пакети. За да повдигне завесата над тези мистериозни пратки, Люка се присъединява към компанията, която се среща от десетилетия в апартамента на Люсиен. Започва разследване, което ще доведе преди всичко до красив житейски урок.

Едновременно стоплящ сърцето и забавен, „Честърфийлд от петия етаж“ е роман, който възхвалява истинското приятелство и живота.

С тази книга Натали Ронво отбелязва повратна точка в своето писане, експериментирайки с нов стил и нова тема, по-лека и оптимистична от предишните й писания. Прекъсната от многобройни диалози и ретроспекции и умишлено лишена от ненужна информация, историята приканва читателя да възприеме героите и техните емоции, за да се остави да бъде спечелен от напрежението. Като сладък урок в живота, „Честърфийлд от петия етаж“ има дарбата да подчертава простите радости от ежедневието и да внася учудване там, където понякога вече не се очаква.

Натали Ронво (родена през 1977 г. и живееща в Люксембург) е поетеса, драматург и писател. 

Работила е в Търговската камара, Театъра на казематите, студио „LuxAnimation“ и Центъра за разпространение на изкуство (CEPA), след което решава да посвети времето си на творческо писане. В момента е изпълнителен асистент в културния център „Kulturfabrik“ в град ЕшсюрАлзет и заместник-председател на Асоциацията на люксембургските писатели „A:LL“.

През 2010 г. нейната пиеса „Ехография“ е поставена в Театър „Кентавър“, допринасяйки за поредица на тема „Жените и насилието“. В същата година издава стихосбирката си „Лозя и вълчици“, анализираща отношенията с други хора, за която през 2011 г. получава насърчителната награда „Servais“.

„Свободата умира всеки ден в края на въже“ (2012) е поетично въведение към изложба в Националния музей на съпротивата в ЕшсюрАлзет.

През 2013 г. тя печели първа награда в Националния литературен конкурс на Люксембург за пиесата си „Истината ми принадлежи“, представена за първи път през януари 2016 г. През 2014 г. публикува избрани театрални произведения.

През 2015 г. Натали Ронво е обявена за Жена на годината от люксембургския вестник „Le Jeudi“.

През 2015 г. и 2016 г. продуцира артистичните книги „Безсънни нощи“ и „Няма нищо… Има всичко…“ в сътрудничество съответно с визуалните артисти Бертран Ней и Робер Бранди. Тя е част от екипа „Гюлоар“, който обединява драматурзи от Лотарингия, Люксембург и Белгия.

През 2017 г. Натали Ронво е една от десетте писатели, избрани за „Нови гласове от Европа“, платформа за представяне на автори, които заслужават да бъдат по-известни.

През 2018 г. романът й „Усмивка. Еднопосочно пътуване“ печели Люксембургската книжна награда. 

През 2021 г. романът й „Честърфийлд от петия етаж“ влиза в краткия списък на Люксембургската книжна награда. Освен в България се очаква да бъде публикуван в най-скоро време и в Гърция.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *